България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Меси ли се Русия във вътрешната ни политика чрез доставките на газ?

Пламен Димитров и Милен Керемедчиев се обединиха около идеята, че "Газпром" не е надежден източник на синьо гориво

05.08.2022 | 09:43 Редактор: Петя Кръстева

Европейските страни усилено търсят алтернативи на руски газ. Италия вече договори допълнителни газови доставки от Алжир,  Германия се разбра за доставки на втечнен газ от Катар, а Франция и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за доставки на нефт и природен газ. Какви са възможностите пред България?

През последните месеци "Газпром" е превърнат от едно нормално търговско дружество в геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл, което стреля срещу страните от ЕС. Заради това ми се струва абсурдно да бъде сключен нов дългосрочен договор с "Газпром". Това заяви енергийният експерт Пламен Димитров в ефира на "България сутрин".

На същото мнение е и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев. 

"Не смятам, че Русия и "Газпром" са надежден източник на газ в момента. Федерацията пряко ще се намеси в изборите в България чрез газовите доставки", подчерта той. 

По думите на Димитров следващият голям катаклизъм, който може да предизвика проблеми за България, е ако "Газпром" спре доставките за Гърция.

"Дългосрочните договори са хубави, но трябва да се знае, че нито един от тях, сключен през този или следващия месец, не може да предвижда доставки, които да започнат още през тази зима", каза той, като допълни, че единственият вариант е "игра на спот пазара". Според него има голяма вероятност, ако разговорите с "Газпром" бъдат подновени, Русия да поиска да бъде подписан нов договор.  

"Не запасите са до септември, а договорените количества. Запасите са това, което имаме в Чирен. За първия танкер, който трябва да дойде през октомври, има слот за разтоварване в Гърция, но за следващите шест танкера тепърва трябва да се договаря как да бъде получен", поясни експертът.

"Договорените танкери са закърпване на положението. Видя се, че дългосрочните договори са по-изгодни от спотовете", категоричен бе Керемедчиев.

Според енергийния експерт страната ни "трябва да гледа към Турция, защото можем да консумираме всичките им възможности за получаване на руски, азербайджански и ирански втечнен газ". 

"Там трябва да се действа на политическо ниво - да се търси договорка за използване на турски терминали за внос в България, а също и да се използва преносната мрежа на турската държавна компания", поясни Димитров за Bulgaria ON AIR.

Бившият зам.-министър се съгласи, че "Турция се превръща в хъб за спасяване на руската икономика".

Димитров и Керемедчиев коментираха и предложението на ЕК за намаляване на потреблението на природен газ с 15%.

"Потреблението ще се намали с 15% по чисто икономически причини. Потребителите, на които им е твърде скъпо, просто ще се откажат от него. Няма възможност за административно намаление", обобщи енергийният експерт.

Керемедчиев пък заключи, че е много трудно "с един аршин да се мерят различни икономики"

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 1
раша наша
преди 1 седмица
безсрамници лъжите като някой дърт цгн германия купува от гаспром за рубли с лед тях са италия и франция германия си търгува с русия всичко което и трябва герамания неможе да преживей един месец без русия Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 2
konstantin kirilenko
преди 1 седмица
да има много руски ''маши'' в България..едната е г-н Радев Сигнализирай за неуместен коментар