"Продължаваме промяната" готови да се явят на изборите и без регистрация от съда

Никола Минчев заяви, че са спазени всички законови изисквания

05.08.2022 | 13:39 Редактор: Теодора Патронова

Част от формациите събират редиците си, за да обсъдят явяването си на избори. "Продължаваме промяната" подадоха документи за вписване в регистъра на политическите партии буквално в последния възможен за това момент. 

На кратко заседание днес Софийският градски съд разгледа искането за регистрация на "Продължаваме промяната". Партията беше сформирана още на 15 април в Пловдив, но подаде документи за регистрация в края на законовия срок - 13 юли.

По закон, за да бъде регистрирана една партия трябва да бъде сформиран инициативен комитет, който да приеме учредителната декларация. А в срок до 3 месеца след приемането на декларацията,  да се проведе учредително събрание, на което да бъде одобрен устав на партията, както и ръководство.

В съда Никола Минчев заяви, че са спазени всички законови изисквания, но дори съдът да не се произнесе в срок или да не одобри регистрацията на "Продължаваме промяната", това няма са бъде проблем за предстоящите избори на 2 октомври. Съдът има двуседмичен срок.

"Дали регистрацията ще е готова навреме за предстоящите избори, не е казус за нас изобщо, тъй като ние и на предните избори нямахме партия, имахме партньорите от "Волт" и "Средна европейска класа". Не беше проблем, така че със сигурност няма да е и за тези избори. Ако ме питате конкретно за коалиция с "Демократична България", това още не е решено", коментира той. 

Срокът за вписване в ЦИК за предстоящите избори е 17 август. На последните избори "Продължаваме промяната" се явиха с регистрацията на други две формации, тъй като нямаха технологично време за регистрация на своя партия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК