България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разпад на коалицията не се задава, дори ГЕРБ и Радев не искат да управляват сега

Коментар на политолога Георги Проданов и пиар експерта и писател Нидал Алгафари

11.04.2022 | 09:31 Редактор: Елеонора Танева

Напрежението в управляващата коалиция расте, както по отношение на избора за гуверньор на Българската народна банка, така и във връзка с позицията на страната за еврочленството на Република Северна Македония. Все още нерешен остава и въпросът с предоставянето на военна помощ на Украйна.

"В настоящата ситуация беше правилен ход изтеглянето на кандидатурата на Гюров за управител на БНБ. "По-умният отстъпи" не знам дали е удачна фраза, но избягването на конфликт минава през подобен компромис. Като за първо действие за разрешаването на конфликта, това беше добро решение. Оттук нататък трябва решение дали ще има подкрепа за Каримански", коментира политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

Той не вижда на този етап обща кандидатура на управляващата коалиция.

"Не е невъзможно Каримански да бъде бламиран и също да се откаже в последния момент. Нещата минават не толкова през конкретния човек, а към това коалицията да се научи да взима решения в екстремни ситуации. Тяхната неопитност е основният им проблем. Не виждам друг начин нещата да започнат да се случват по-подредено при липсата на ясен център, който да налага решения, както беше при предишното правителство. Другият вариант е взимането на задкулисни решения. Този тип нестабилност в коалицията изглежда по-мотивираща от стабилността в предишната управляваща коалиция", добави политологът.

Проданов подчерта, че хоризонтът на коалицията е свързан с бързо вземане на решения. Но е убеден, че никой от коалиционните партньори няма да направи крачка към разпадането на коалицията.

"Коалицията е мотивирана от собственото си оцеляване, въпреки всякакви други заявки. БСП е преживяла толкова промени на позициите си, че очаквам всичко там. Нинова има склонност към еднолично взимане на решения", заяви той.

Според пиар експерта и писател Нидал Алгафари и Любомир Каримански трябва да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ.

"Явно е, че има много голям проблем, който не могат да разрешат. Това означава, че се е оттеглил един не лош кандидат. Но ако както се твърди, Каримански е бил забъркан в миналото в някакви неща, и изведнъж го изберат с гласовете на опозицията, ще станем за смях. Единият, като се оттегли, беше редно и другият да го направи", коментира Алгафари пред Bulgaria ON AIR.

И той не вижда реална възможност за разпадане на коалицията.

"Всички се притесняват, че коалицията щяла да се разпадне - няма никакви шансове. БСП е наясно, че при следващи избори ще изпадне много надолу, както и хората на Слави Трифонов. "Продължаваме промяната" с всички гафове - отиват надолу. При тази ситуация никой от тях не иска избори. Затова ще търсят компромиси. Един от най-тежките, който БСП ще направи, е свързан с това дали ще пратим оръжие на Украйна. Нинова каза, че няма да подпише такова решение на НС, все едно някой ще я пита", заяви пиар експертът. 

И добави, че никой в момента не иска властта, дори и бившите управляващи от ГЕРБ.

"Никой не иска в момента да взима властта, защото трябва да извади горещите кестени от огъня - инфлацията, безумните цени, това което се случва в Украйна. Включително и ГЕРБ не са готови да я поемат. Радев, който харесваше да има служебни кабинети, страни в момента. Да може тези млади хора до края на годината да придобият опит и да си отидат там, откъдето са дошли, само знания от Харвард не стигат", уточни Алгафари.

И двамата бяха категорични, че споровете със Северна Македония се преекспонират, а страната трябва скоро да се присъедини към ЕС.

Събеседниците коментираха и видеото на министъра на културата, което взриви социалните мрежи. 

"Видяхме едно момче, доволно от себе си. Усмивката и поведението му е като на човек, който може би е изпаднал в по-особено състояние. Може да е изпил някое хапче, което да е допринесло до този му вид. Само защото е министър предизвика проблем. Това показа, че очакванията към министъра на културата са малко по-големи, сериозни. Ако човек погледне първия и втория клип, ще види тотално различни хора. Вторият клип не трябваше да излиза толкова скоро. Сега ни го показаха малко като шизофренна ситуация", заяви Нидал Алгафари. 

Политологът Георги Проданов видя шанс за успехи на министерството в екипа зад министъра.

"Зад него, в екипа зам.-министри, виждам по-рационални хора, които реално пуснаха мерките за култура. Изборът да има младо лице в Министерството на културата, което да даде различна визия, е в основата на това поведение. Може би това е поведение, нормално за тази възрастова група под и около 30 г., която тепърва ще влиза в културата", завърши той. 

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК