След оттеглянето на Гюров: Коалиционен съвет обсъжда кой да е шеф на БНБ

Ще бъде обсъдено и закриването на специализираните структури

10.04.2022 | 18:55 Редактор: Здравко Черкезов

На фона на спорове и конфликти между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" управляващото мнозинство решава на коалиционен съвет какъв ще е изборът на коалицията за управител на БНБ. От "Продължаваме промяната" оттеглиха кандидатурата си Андрей Гюров, но също така заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на "Има такъв народ" Любомир Каримански поради съображения в професионалната му биография.

В профила си във Facebook Гюров мотивира решението си да се откаже от надпреварата за БНБ с липсата на парламентарно мнозинство по избора на гуверньор.

"Затова в понеделник ще извърша необходимите действия за изтегляне на своята кандидатура за управител на БНБ. При липса на коалиционна подкрепа, нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор", 

Решението на Гюров потвърди и премиерът минути преди коалиционния съвет. Макар и да оттеглят кандидатурата си, от "Продължаваме промяната" няма да подкрепят конкурента на Гюров.

Решението идва на фона на поредица от трусове в коалицията. Днес стана ясно, че кандидатът на "Има такъв народ" Любомир Каримански дава на съд вицепремиера Асен Василев заради негово изказване пред Дарик радио.

"Той е сложил подписа си под документ, с който 1 млн. лв. на вложител на банката на която той е бил изпълнителен директор, са откраднати", бяха думите на Василев.

"Не може така да се хвърля кал върху хората. Не може с такава лекота това да се прави и затова е съдебната ни система", посочи депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева.  
 
Лидерът на "Има такъв народ" определи спора за гуверньор на БНБ като мелодрама с пост във Facebook.

"В България има закони, най-добре е те да се спазват. Всичко останало са емоции и фантазии. Няма абсолютно никаква причина да оттеглям кандидатурата на Любомир Каримански. ...Защо казвам това през Facebook? Защото явно някои хора от дума не разбират и създават напълно излишен шум в медийното пространство", коментира Трифонов.

Освен избора на управител на БНБ, коалиционният съвет ще обсъди закриването на специализираните структури, както и разплащането на ремонти, което да става само след одобрението на всеки един договор в Антикорупцоонната парламентарна комисия. 

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира ситуацията с АПИ и неизплатените средства по договори за ремонти, като заяви, че това е "рекет от регионалното министерство към всички шофьори и строителни фирми".

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК