Има ли задкулисие и раздор в коалицията по темите РСМ и БНБ?

"Има такъв народ" и "Продължаваме промяната" отново си размениха реплики

07.04.2022 | 17:34 Редактор: Тодор Петров

Напрежението в управляващата коалиция се пренесе и в кулоарите на парламента. Чуха се обвинения за задкулисие и неспазване на коалиционния договор.

Обвиненията в задкулисни договорки за еврочленството на Северна Македония дойдоха в социалните мрежи от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който намекна, че има опити за нарушаване на коалиционното споразумение от страна на премиера Кирил Петков. 

"Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава. Ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония", написа Трифонов.

След това от партията потвърдиха съмненията в кулоарите на парламента. Партньорите им оспориха. 

"Това, което каза г-н Трифонов вчера, е ясно доказателство, аз го потвърждавам", посочи Станислав Балабанов от ИТН.

"Задкулисни разговори няма. Показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито и с аргументи. Има ясна заявка, че преговорите ще продължават с отчитане на ангажиментите, които сме поели, без да правим промени в позицията", обясни Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Останали във властта също са категорични - ангажимент за срок не може да бъде поеман, а избори скоро няма да има. И докато коалицията си разменя обвинения, опозицията предлага алтернативно решение - обществено допитване. 

Дни преди избора на нов управител на БНБ, кандидатите за поста остават двама - Андрей Гюров и Любомир Каримански, а подкрепата остава неясна. 

"Демократична България" вече излязоха с позиция, че те ще подкрепят моята номинация и кандидатура. Провеждам разговори и с БСП, те ще вземат своето решение на заседанието на групата следващата седмица", заяви Гюров.

А Кирамански категорично отказва да оттегли кандидатурата си за поста.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК