Кризисен пиар след "инфантилно" поведение: Поискаха оставката на културния министър

Атанасов заяви, че с видеоклипа е имал за цел да насочи вниманието на хората към културата

10.04.2022 | 18:40 Редактор: Здравко Черкезов

Първи коментар на министъра на културата Атанас Атанасов, след като пусна селфи видео от кабинета си, което предизвика бурни реакции. Актьори поискаха оставката му, а членове на Комисията по култура в Народното събрание осъдиха поведението на Атанасов.

Министър Атанасов заяви, че с видеоклипа, в който е благодарил за поздравите за рождения му ден, е имал за цел да достигне до всички българи и да насочи вниманието на хората към културата.

"30 млн. лв. за Национален фонд "Култура" са отворени за кандидатстване. Тази новина предизвика 12 споделения. Първото видео, което споделих от директния си комуникационен канал достигна до всички българи. След 4 месеца липса на обществено внимание темата "Култура" отново е на дневен ред", заяви министърът на културата. 

Актьорът Веселин Калановски определи поведението на министъра като "инфантилно" и поиска неговата оставка.

"Според мен при такъв гаф, тя е най-нормалното европейско цивилизационно поведение. Не да се прави кризисен пиар с втори клип, който е пуснат от МК днес и в който се изговарят поредица от неистини и се преписват като негова заслуга", заяви общинският съветник от "Демократична България".

Членове на Комисията по културата и медиите също реагираха. Ако "Продължаваме промяната" оттегли Атанасов от поста, е важно кого ще предложат за нов министър, коментираха коалиционните им партньори от "Има такъв народ". 

"Комисията по културата и медиите е много активна. Ние непрекъснато правим опити, миналата седмица министърът беше на блиц контрол и не му спестихме нищо. Отправихме доста критики, надявам се министърът да се научи", коментира Ива Митева.

Депутатът от ДПС Ерджан Ебатин също се включи със свой прочит. "Благодаря на всички, които харесвате Гюнеш, благодаря ви приятели, не може да си представите колко щастлив ме направихте", пошегува се Ебатин.

Според Калановски действията на министъра показват неглижирането на културата в България.

"Хубаво е да се замисли защо директор на театър задължително трябва да има поне 5 години стаж в специалността, да има магистър, а министър на културата може да стане човек без никакъв стаж и с бакалавърска степен. Защо", пита риторично актьорът.

А докато в социалните мрежи валяха разнородни коментари по повод видеото, министър Атанасов посети изложба на Владимир Димитров – Майстора в Кюстендил.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК