България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Последствията за България: Двуцифрена инфлация и удар по енергетиката и туризма

Русия ще бъде изолирана от световната икономика, заяви проф. Ганчо Ганчев

24.02.2022 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Как санкциите срещу Русия ще се отразят на България?

"Първите санкции, които наложиха САЩ, Великобритания, ЕС, Япония няма да имат съществено отражение нито върху Русия, нито върху нас. Проблемът е с втория етап на санкциите. Изключването на Русия от SWIFT ще има много тежко отражение върху способността ѝ да се разплаща и да получава пари за своя износ. Но това ще се отрази и върху нас - физическите доставки на газ и нефт, които получаваме от Русия", коментира макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "България сутрин".

"Не знам в каква степен сме готови да компенсираме това, което неминуемо ще се случи в областта на енергетиката, доставките на нефт и газ. Ако се наложат санкции на износа на нефт, ще изисква да поставим под държавен контрол "Лукойл" и да опитаме да заместим доставките", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Ганчев изтъкна, че Русия е основният износител на пшеница в света, а Украйна е на четвърто място. Износът и от двете страни ще бъде ограничен, а това ще доведе до увеличение на цените. 

"Ще има ускорение на инфлацията, двуцифрена инфлация е много вероятна. Ще се наложи преразглеждане на бюджета и пренасочване на ресурси. Ще бъде ударен и сектора на туризма", алармира макроикономистът.

Според него Русия в дългосрочен план не може да бъде разглеждана като надежден доставчик на каквито и да е стоки. Постепенно ще бъде изолирана от световната икономика, дори без вземането на специални мерки. Този конфликт ще има изключително тежко отражение върху руската икономика, убеден е проф. Ганчев. 

Той добави, че Русия е постигнала вътрешно покриване на своите потребности и не зависи от доставките на хранителни продукти и суровини. Направили са преструктуриране на селското стопанство. Има и огромен валутен резерв, който обаче бързо ще бъде изчерпан при военни действия.

"В най-явен вид това е Трета световна война. Единственият печеливш е Китай, тъй като Русия ще бъде принудена да пренасочи износа към Китай. Китай много въздържано подкрепя Русия и се опитва да страни от конфликта, но да печели икономически", каза още проф. Ганчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години