Анализатори: България ще бъде тежко засегната - по-скъпи храни, газ и строителни материали

Нямало пряка опасност за страната ни от спирането на "Северен поток 2"

23.02.2022 | 14:03 Редактор: Теодора Патронова

България ще е сред тежко засегнатите от санкциите срещу Русия, смятат и български, и западни анализатори. 

По-високи цени на природния газ, хранителни продукти като пшеница и месо, както и на строителни материали. Такива могат да са последствията след спирането на "Северен поток 2" и налагането на икономически санкции на Русия, предупреждават от Виенския институт в Източна Европа.

Според анализатори, в момента пряка опасност за България от спирането на "Северен поток 2" обаче няма.

"Ако Европа зависи 40% от доставките на газа от Русия, то Русия зависи 80% от това газът ѝ да се продава в Европа", посочи журналистът Асен Агов. 

"Няма да има прекъсване на газовите доставки от Русия за Европа, защото това не е изгодно нито на Русия, нито на Европа. Особено пък на Русия, която своя газ го продава над 80% в Европа и Турция. Така че това няма да се случи. Най-вероятно "Северен поток 2" няма да заработи през тази година", заяви Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Според бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев, тепърва ще се усещат икономическите последици от наложените санкции.

"За момента санкциите не са бруталните, които бяха обещани от САЩ. Това, че в момента има налагане на санкции на определени банки, ще удари възможностите на Русия да обслужва своя дълг и да работи за нов. Възможностите за търговия на Русия ще намалеят значително", обясни той.

Очаква се именно руски финансови институции да станат обект на кибератаки в близко бъдеще. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК