Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Асен Агов: Поведението на Путин е изпълнено с парадокси

"Ако европейската сигурност е заплашена, то тогава и тази на България е", каза журналистът

22.02.2022 | 21:10 Редактор: Ваня Кузманова

България осъди признаването на независимостта на Донецк и Луганск. Ще се стигне ли до военни действия?

"Украйна постепенно усъвършенства своята отбрана и в никакъв случай не трябва това да се пренебрегва. Агресивността на Москва ще спре със създаването на бази в части от Донецка област и непрекъснато ще си служи със заплахи и провокации и ще предизвиква украинците. Те ще запазят самообладание, докато се почувстват след година-две обезпечени в отбранително отношение, за да могат да възпрат нападение от Русия", каза журналистът Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".

Неговото мнение е, че поведението на Путин е изпълнено с парадокси. 

"Световната система за сигурност, създадена след Втората световна война, не отговаря на днешните предизвикателства пред сигурността, особено на свободния свят", посочи гостът.  

"Парламентът на България е мястото, където най-малко може да се говори за единство, като виждаме резултатите от изборите, особено по отношение на Русия", смята Асен Агов.  

"Цялата ситуация, която породи Путин със своята агресивна политика, с парадоксалните си искания към НАТО. Той много добре знае, че са неизпълними и иска да предизвика срив. Прави го сега, защото се видяха кризите свързани с износената система за сигурност", коментира журналистът пред Bulgaria ON AIR.  

Той смята, че ако Русия врътне кранчето, за нас това не представлява проблем.

"Ако Европа зависи 40% от доставките на газа от Русия, то Русия зависи 80% от това газът ѝ да се продава в Европа", посочи Асен Агов.

"Ако европейската сигурност е заплашена, то тогава и тази на България е заплашена", завърши журналистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК