Управляващи и опозиция с единна позиция срещу решението на Русия за Донецк и Луганск

Радев написа в Twitter, че кризата не може да се реши с военни средства

22.02.2022 | 13:43 Редактор: Здравко Черкезов

Българските власти осъдиха решението на Русия да признае независимостта на Донецката и Луганската народни републики. Очаква се скоро и Народното събрание да излезе с обща декларация, осъждаща действията на Русия.

В социалните мрежи президентът Румен Радев написа, че кризата не може да се реши с военни средства:

"Признаването на т. нар. Донецка народна република и Луганска народна република от Руската федерация обрича усилията за деескалация на конфликта в Украйна и води до нарастване на напрежението в целия регион", посочи той.

И премиерът Кирил Петков призова да се спазва международното право: 

"Продължаваме да подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. Ние, европейците, ще продължим да говорим в един глас в негова защита", категоричен е министър-председателят.

По предложение на ГЕРБ българският парламент ще има обща позиция. 

"Руската федерация погази грубо отново международния правов ред", констатира от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. "Необходимо е НС да излезе с обща декларация", призова той колегите си от Народното събрание.

Първи обаче ситуацията на изток коментираха от БСП. Левицата призова да започнат преговори под егидата на ООН, след като противопоставянето в региона навлиза в нова фаза.

"Настояваме приоритетна цел да бъде запазването на живота, здравето и благосъстоянието на мирното население в двата региона и отправяме призив за прекратяване на всякакви въоръжени провокации. Призоваваме за преки преговори под егидата на ООН", заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин.

И лидерът на опозицията у нас - Бойко Борисов, видя в решението на Путин риск от военни действия и призова: 

"Международната общност не може да остане безучастна. За съжаление, този акт може да бъде повод за нов военен конфликт. България трябва да се присъедини незабавно и категорично към реакцията на съюзниците ни от ЕС."

А досега България вече е изразила и готовност страната ни да приеме допълнителни сили на съюзници от НАТО в рамките на батальон под българско командване.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Май ще има война и това не е добре, ще има косвени жертви... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
На всяка манджа меродия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години