Путин попиля Украйна в речта си, светът е затаил дъх пред военна атака

Донецка и Луганска република ратифицираха споразумения за приятелство и сътрудничество с Русия

22.02.2022 | 13:33 Редактор: Тодор Петров

Огромен обрат и ескалация на напрежението заради Украйна, след като президентът на Русия Владимир Путин взе безпрецедентно решение да признае двете отцепили се народни републики Донецк и Луганск. 

В почти едночасова реч Путин направи исторически преглед на създаването на Украйна. А още преди тя да е свършила, в Донецк и Луганск започнаха празненства и бяха забелязани колони от танкове. Появиха се и още съобщения за обстрел от двете страни на фронтовата линия. 

Украинските военни обявиха, че двама украински войници са били убити, а 12 са ранени при обстрел от проруските сепаратисти. 

Двете отцепили се републики могат да получат военна и финансова помощ. Донецка и Луганска републики ратифицираха споразумения за приятелство и сътрудничество с Русия. Държавната дума също прие президентския декрет. Резултатът - Владимир Путин праща войски да поддържат мира в Донецк и Луганск. 

"С вчерашното си решение нашият президент спря войната, хуманитарната катастрофа, клането. Въпросът не е в териториите, става дума за живота и здравето на милиони граждани. Да, санкциите ни пречат да се развиваме, но те така или иначе щяха да бъдат въведени", коментира председателят на Думата Вячеслав Володин.

"Украйна е създадена едва в началото на 20 век от Ленин и затова следва да се нарича "Украйна на Владимир Илич Ленин". Украйна е страна, която "никога не е имала държавност" и затова след отделянето си от СССР е "започнала механично да копира чужди модели", настоя Путин.

Той определи Украйна като разядена от корупция и осъдила жителите си на бедност.

"Чужди съветници управляват украинските служби за сигурност и отбрана, американците я подпомагат с безпилотни летателни апарати, за да шпионира Русия. Украйна е готова да произвежда ядрено оръжие, и въвлича западните държави във вражда с Русия", категоричен е Путин. 

Руският президент отново посочи, че разширяването на НАТО е пряка заплаха за Русия.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Мирослав
преди 2 години
Абсолютно вярно. Украйна/украйнец е термин създаден от болшевиките след революцията. До тогава населението в тези земи се е наричало малоруси. Тази държава можеше да съществува само във вида си до 2014г. След събитията на Майдана всичко свърши. Истината е, че няма как изтока и запада на Украйна да живеят заедно. Това са две напълно отделни нации. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 4
Историк
преди 2 години
"Украйна е създадена едва в началото на 20 век от Ленин и затова следва да се нарича "Украйна на Владимир Илич Ленин". Украйна е страна, която "никога не е имала държавност" и затова след отделянето си от СССР е "започнала механично да копира чужди модели", настоя Путин. ....... Абсолютно вярно, Украйна означава "Покрайнина" и съвсем правилно е да я наречем Руската Македония, държава която е напълно изкуствена и няма право на съществуване, още повече че подтиска руско население. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 5
Нина
преди 2 години