Русия пред ООН: Западът ни притисна да сме по-агресивни и милитаристични

Страната бе изолирана в Съвета за сигурност

22.02.2022 | 11:13 Редактор: Здравко Черкезов
Русия пред ООН: Западът ни притисна да сме по-агресивни и милитаристични

Международната изолация на Русия стана особено отчетлива по време на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник вечерта в Ню Йорк. Въпреки че някои държави призоваха двете страни в спора да намалят напрежението, ходът на Русия беше остро осъден от почти всички членове на Съвета, предава Bloomberg.

Путин "иска да демонстрира, че чрез сила може да превърне ООН във фарс", заяви посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд. Посланикът на Обединеното кралство Барбара Удуърд коментира: "Русия ни доведе до ръба на пропастта. Призоваваме я да се оттегли".

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя имаше двойна роля - да изпълнява функциите на председател на Съвета за сигурност на ООН, който обявява ораторите, и на представител на страната си. Той разкритикува лошото отношение на Украйна към нейните граждани в източните региони, където Москва заяви, че изпраща войски, и заяви, че Западът е притискал родината му да бъде по-агресивна и милитаристична.

Посланикът на Китай в ООН Дзан Дзюн направи кратки изказвания пред Съвета за сигурност, като призова всички страни да проявят сдържаност. "Вярваме, че всички страни трябва да решават международните спорове с мирни средства в съответствие с целите и принципите на Устава на ООН", каза Дзан, цитиран от Investor.bg.

Междувременно китайският външен министър Ван И е разговарял по телефона с американския си колега Антъни Блинкен, като е призовал всички страни да намалят напрежението и да продължат преговорите, се посочва в изявление на министерството.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
rach
преди 2 години
Путин,че луд.....луд е! Надявам се в скоро време да се намери някой по луд от него и да му види сметката...ЗАЩОТО " Советский Союз был крупнейшим государством мира . Он занимал почти шестую часть суши , а его размеры были сопоставимы с размерами Северной Америки. Европейская часть составляла четверть территории страны и являлась е культурным и экономическим центром. Азиатская часть (до Тихого океанана востоке и до границы с Афганистаном на юге) была гораздо мене....сещайте се какво ни чака Сигнализирай за неуместен коментар