Путин: Признавам независимостта на Донецката и Луганската народни републики

ЕС заплаши, че ще наложи санкции, ако указът за признаването бъде подписан

21.02.2022 | 21:50 Редактор: Здравко Черкезов

Русия признава независимостта на ДНР и ЛНР. Моля руската Дума да ратифицира тези документи и незабавно да им предложи помощ. Това заяви руският президент Владимир Путин на извънредно телевизионно обръщение.

За решението си Путин вече е информирал по телефона френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Това на практика значи, че Русия ще може да пресече официално границата и да изпрати свои войски в Източна Украйна, където според Кремъл живеят около 800 хил. руснаци. 

Отговорът на Запада беше светкавичен: ако републиките бъдат признати, ще последват санкции за Москва. Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че е предупредил Путин, че решението му би било едностранно нарушаване на Минските споразумения. Премиерът на Русия Михаил Мишустин обаче заяви, че правителството се готви вече няколко месеца за последиците от евентуалното признаване на ДНР и ЛНР. 

"Имам предвид преди всичко заместване на вноса и анализ на всички рискове, с които може да се сблъскаме, ако бъде взето такова решение", каза той по време на заседанието на Съвета за сигурност. 

По-рано днес и лидерите на двете самопровъзгласили се републики изпратиха писмо до руския президент с молба Русия да признае тяхната независимост заради зачестилия обстрел от петък насам, за който те обвиняват украинските власти, а Киев отрича. 

А през целия ден не спираха съобщенията за рязка ескалация на напрежението около Украйна в последните часове. При стрелба на руската граница са убити петима украински военни. Има информация и за един пленен. Стана ясно и че американският президент Джо Байдън е намекнал за възможен мораториум на членството на Украйна в НАТО

Заради събитията от вечерта пък украинският президент Володимир Зеленски свика тази вечер извънредно заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана. Джо Байдън също се консултира с членовете на Съвета за национална сигурност.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Обърка плановете на всички Путинчо...дано е за добро за всички обикновени хора, защото в повечето случаи управляващите не мислят за тези под тях. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Геополитик
преди 2 години
Крайно време е и Орбан да си прибере сънародниците от Мункач и Хунгвар и да си разделят със Словакия Закарпатието. Рутените за Словакия, маджарите за Унгария, а Румъния е крайно време да си върне Буковина и да си вземе Източна Молдова с Бесарабия с граница по Днестър, до Одеса. Виж поляците ако искат да се поразшетат към Лвов и в Галиция, няма да е зле. Украйно се нуждае отняколоко липосукции че се е разплула като селска мамаша. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Тигутика Тигухака
преди 2 години
Крайно време беше да го направи! Също трябва да обяви влизането на Абхазия и Южна Осетия в РФ и обединение на двете Осетии в една държава. А след Донецк и Луганск, ред е на Харков, Николаев и Одеса. НАТО трябва да получи юмрук в муцуната, след което ще се разпадне, а "големият из ку кал дър так отвъд голямата вода", трябва да разбере, че отдавне не е господар на света и ако ска-па-ната им държава иска да продължи да съществува, да си седне на гъ-за и да мирува. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Нина
преди 2 години