Скрити тактики? Путин крои планове, за които трябва да остане непроницаем

Анализ на социалния психолог Росен Йорданов и експерта по протокол и етикет Милена Хлебарова

21.02.2022 | 19:15 Редактор: Здравко Черкезов

На фона на нарастващия конфликт между Москва и Киев, всички са отправили поглед към руския президент Владимир Путин. Специалисти обясняват какво означават ходовете му и има ли скрити тактики.

В Русия е невъзможно без специални права да се приближите до Владимир Путин, за да си направите селфи с него. Близостта е невъзможна не само за обикновените хора, но и за политическите му партньори и опоненти. Защото Путин държи всички на удобно за себе си разстояние, изучава психиката им и знае отлично как да ги дестабилизира. 

"Той от 7-8 години е в сериозен конфликт със западния свят. Освен това той трябва да внушава, той трябва да се изравнява с тях, да показва, че Русия е равностойна сила. Не само във военно отношение, но във всякакви други инсигнии, които внушават колко силна е държавата, колко добре се ръководи, колко правилен е начинът, по който той ръководи този свят и съществува", посочи социалният психолог Росен Йорданов.

Скритите послания на Путин и желанието за надмощие ясно се откроиха и при срещата му с френския президент Еманюел Макрон, когото постави на 6 метра разстояние от себе си, в края на внушителна бяла маса, широка 2 метра и 60. Според официалната информация, причината са Ковид изисквания. 

"Във всички положения това отстояние има огромно значение. От една страна, то може да бъде оправдано с пандемичните мерки, с необходимостта от дистанция, но също така то е и индикатор за власт. Дистанцията – колкото по-далеч, толкова по-висок е рангът  и позицията и внушението за това", обясни Йорданов.

Не всички обаче Путин поставя на разстояние. Малко след срещата с Макрон, в началото на февруари, Путин се срещна с китайския си колега си Си Дзинпин. Този път той изглеждаше с приповдигнато настроение и широка усмивка и на по-малко от една ръка разстояние. 

"При китайския ръководител, при Си Дзинпин се наблюдаваше една изключителна сдържаност, обраност, известна благост, но сериозна дистанцираност, докато при Владимир Путин се забелязваше превъзбуденост, което показваше, че Русия има много по-голям интерес от тази среша, отколкото Китай", коментира социалният психолог.

Архивите разкриват най-добре поведението на Путин. През 2020 г. той посреща турския си колега Реджеп Ердоган в залата на Кремъл под бронзовия часовник "Преминаването на Балканите". И това никак не е случайно, защото на това произведение на изкуството е запечатан подвигът на руските войници, разгромили турците в България през 1877-1878 г. В неудобна ситуация Путин поставя и Меркел на среща в Сочи през 2007, като я сблъска с детската ѝ фобия – кучетата. 

"Той знае, че тя има страх от кучета, и аз си спомням на клипа как влезе неговото куче и тя беше застанала в ступор. Друг път, когато тя идва, на следващо посещение, той я посреща с един огромен букет цветя, като ѝ делигира привързаност, добро отношение, приятелство. Всъщност политиката се изгражда от интересите. Те водят моментното действие и явленията се ситуират спрямо нагласите  на партньорите, но г-н Путин е изключително обигран политик и той винаги умее да владее пространството, естествено и предметите в него", изтъкна експертът по протокол и етикет Милена Хлебарова.

Повeдението на Путин е сигнал и за бъдещето на конфликта между Русия и Украйна, смята Росен Йорданов.

"Ако съдим по неговата обраност и опита му да изглежда непроницаем при всички положения, не можем да сме големи оптимисти. Не можем да сме спокойни, че не крои някакви планове, за които трябва да остане непроницаем", отбеляза социалният психолог.

А всички с интерес вече очакват и евентуалната среща на Путин с американския президент Джо Байдън, посветена на кризата в Украйна. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК