САЩ и Европа не вярват на Русия, заплашиха със срив на руската икономика при атака

Вашингтон бие тревога за черен списък с украинци, които ще бъдат избити или затворени в лагери

21.02.2022 | 13:52 Редактор: Ваня Кузманова

Русия има черен списък на украинци, които ще бъдат избити или затворени в лагери, в случай, че Москва предприеме инвазия в Украйна. За това предупреждават Съединените щати в нота писмо до ООН. 

Руските медии пък съобщиха, че снаряд е ударил руски граничен пункт. Охранителен пост на границата между Русия и Украйна е бил ударен от проектил, изстрелян от другата страна на границата. Към момента само за нощ над 61 хил. жители на Донецката народна република и Луганската народна република са пристигнали в Русия след обявената евакуация. 

"Повече от 1000 жители на Донбас, евакуирани в Русия, са получили плащания от 10 хил. рубли. Увеличава се броят на плащанията и документите, които се подготвят за тях. Получихме около 4000 заявления. Сигурен съм, че в близко бъдеще този брой ще се увеличи значително", посочи ръководителят на Руското министерство на извънредните ситуации Александър Чуприян.

А дипломатическите усилия за решаване на конфликта продължават. И Владимир Путин, и Джо Байдън са приели принципна среща, но от САЩ са поставили условие, тя ще се състои само ако Русия не предприема крайни действия спрямо Украйна. Срещата беше предложена от френския президент Еманюел Макрон.  

"Ние винаги сме готови за дипломация. Ние също сме готови да наложим бързи и сериозни санкции, ако Русия избере война", заяви говорителят на Белия дом.  

А предварителният пакет от санкции срещу Русия включва забрана за финансовите институции в Щатите да извършват трансакции на основни руски банки. Целта - срив в руската икономика, като се прекъснат т.нар. "кореспондентски" банкови връзки, позволяващи извършването на международни плащания. Но мерките ще влязат в сила само ако има руска инвазия. Същата е позицията и на Европа. 

[sc: relatedarticles ids:256331 /]"Ако Украйна бъде нападната, Русия ще изгуби достъпа си до финансовите пазари и до технологични стоки. Москва има силна зависимост от износа на изкопаеми горива. Те представляват две трети от нейния износ, а половината от бюджета на Русия идва от тях", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Така реално Брюксел и Вашингтон отхвърлиха призива на Киев да бъдат наложени санкции веднага. А от Мюнхен американският вицепрезидент излезе с ново предупреждение. 

"Говорим за възможността от война в Европа. Само се замислете за момент за какво става дума! Изминаха 70 години! И през тези години имаше мир, имаше сигурност", каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.  

Посолството на Щатите в Москва съобщи и за опасността от терористични атентати в търговските центрове, железопътни гари и станции на метрото в големите градове, включително Москва и Санкт Петербург.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
минувач
преди 2 години
ЕС ще плащат за гази нефт с тирове долори и евро! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
смешници на опашка
преди 2 години
ТИЯ ЯВНО НЕ СА РАЗБРАЛИ НИЩО - ЗА ДА ИМ ПОСТАВИ УЛТИМАТУМ ПУТИН Е ИЗЧИСЛИЛ ВСИЧКО! КАТО СА ТОЛКОВА ГЕРОИЧНИ, ЗАЩО СЕ ИЗРЕЖДАТ НА ОПАШКА В МОСКВА??? А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО САНКЦИИТЕ, САМО КОЙТО НЕ Е ПОСЕЩАВАЛ РУСИЯ НАПОСЛЕДЪК НЕ ЗНАЕ КАКВО ИЗОБИЛИЕ ОТ ТЕХНИ РОДНИ СТОКИ Е ТАМ - ТЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ВСИЧКО И НА ДОСТЪПНИ ЗА НАРОДА ЦЕНИ! ТЪЙ ЧЕ, ДАВАЙ РУСИЯ, ТЕЯ С ДЖЕНДЪРСКИТЕ ПРОСТОТИИ СЪСИПАХА СВЕТА! САМО ДА СИ ПРИПОМНИМ "МИРОЛЮБЕВИТЕ" БОМБАРДИРОВКИ НАД СЪРБИЯ, ИРАК, СИРИЯ, ЛИБИЯ, ВИЕТНАМ...КРАСОТА, А? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
scott
преди 2 години
путин ше пробва срив на еврейската система банки-лихви-грабежи.ше припомни на , че има и път на воина, който побеждава пъта на търговеца. как ше сриваш нещо, което можа да дойде и да те ликвидира?Се едно Хитлер през 1936-та. Сигнализирай за неуместен коментар