България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Минските споразумения и диалогът изчезнаха, конфликтът тепърва ще се развива

Коментар на Милен Керемедчиев и д-р Пламен Димитров

23.02.2022 | 09:20 Редактор: Искра Ангелова

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в проваляне на усилията за мир. Той изключи каквито и да било териториални отстъпки. Сложи ли Москва окончателно точка на дипломацията?

"Не, но намаля възможностите за комуникация. Само преди няколко месеца Путин и Москва бяха най-желани и най-посещавани за диалог и от САЩ, и от европейските лидери. Имаше много активна дипломация, това вече няма как да бъде факт. Диалогът рязко се прекрати, но той не трябва да бъде на нула. Колкото по-малко се говори с Путин, толкова повече Русия се капсолова и прави каквото си иска", коментира бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Според д-р Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество, се променя рамката на дипломатическите отношения.

"Беше констатирано както от страна на Запада, така и от страна на руския президент, че Минските споразумения в рамките, на които се водеше диалогът, вече са мъртви. Те не съществуват, защото регламентираха края на бойните действия в Източна Украйна през 2014-2015 година. А сега, след като Путин признава Донецката и Луганската за отделни държави, а не за част от Украйна, явно е, че Минските споразумения ги няма. И ако се води някакъв диалог - той трябва да бъде в съвсем друга рамка", допълни той.

И подчерта, че може и да се постигнат нови споразумения, но засега сме далеч от това.

"Конфликтът тепърва ще се развива, тъй като Путин тепърва опипва почвата от гледна точка на това какви точно санкции ще бъдат наложени на Русия. Ако гледаме сценария, който беше изигран през 2014 година с Крим - това е първата стъпка, за да се опипа почвата. Засега санкциите не са бруталните, които бяха обещани от САЩ и западноевропейските държави", коментира Керемедчиев.

По думите му, подписаното между Путин и двете самопризнали се републики споразумение дава възможност за увеличаване на териториалната инвазия.

"Очевидно Украйна е неговата цел. Видяхме в обръщението му към нацията как се изказа за нея - изключително обидно, арогантно. Той смята, че това е един несъстоял се държавен проект и Русия има легитимно право да се вмесва в делата на тази държава, да откъсва части от нейната територия. Той провежда стъпаловидна агресия към Украйна, като има няколко различни нива. Първото е това, което видяхме - да признае двете републики за независими. Следващото ниво би могло да бъде пряка анексия на тези територии. А на трето място да се опитат да разширят територията на тези републики върху цялата Донецка и цялата Луганска област, защото в момента не ги обхващат изцяло", поясни д-р Димитров.

И накрая, според него, идва този "невероятен сценарий" - пълномащабна агресия и война към Украйна с цел да превземат Киев и Одеса.

"Кутията на Пандора" беше отворена през 2014 година с това, което се случи в Крим. С Донецк и Луганск Путин затваря този цикъл, който започна с анексията на Крим. А това, че "Северен поток 2" не се случва, е много изнервящ факт за Путин, защото той много разчиташе и шантажираше Европа с доставките на газ", категоричен е бившият зам.-външен министър Керемедчиев.

Д-р Пламен Димитров смята, че "Северен поток 2" няма да заработи през тази година.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК