България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Американците не разбират в дълбочина случващото се в Украйна, Байдън готви военна помощ

"За тях последиците най-вероятно ще се отразят в цените на горивата", каза журналистът Христофор Караджов

23.02.2022 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви санкции срещу две руски банки и членове на руския елит. Те са в отговор на политиката на Русия спрямо Украйна. 

"Разбирането на американците не е особено задълбочено. Едно от нещата, които президентът Байдън искаше да подчертае, както и неговите съюзници, беше, че американците най-вероятно ще видят някакви последици от санкциите срещу Русия, които за тях ще се изразяват в по-високи цени на горивата", каза журналистът Христофор Караджов за "България сутрин".

Той сподели, че поскъпването на бензина е много забележим проблем за американците.

"Както и цените на природния газ, които в северните щати са значителен процент от бюджета на всяко домакинство заради нуждата от отопление. Не бих казал, че има задълбочено разбиране за това какво се случва в Украйна, какво е точно противопоставянето", добави Караджов.

По думите му това е тема номер 1 в медиите в САЩ.

"Доста сериозно застъпена е в медиите, с много тревожно отношение се отразява. И след изказването на президента Байдън, с което бяха обявени санкциите, имаше доста похвали, че най-после той е казал твърдо, че това, което прави Русия, е началото на военно нахлуване. Досега Белият дом се опитваше да избяга термина "нахлуване". Както винаги, има критика, има и политически дивиденти, които се извличат", коментира Христофор Караджов.

Той смята, че в момента има сравнително голямо обединение между републиканци и демократи.

"В Конгреса ще се гласува пакет санкции, както и пакет "Помощ за Украйна", включително военна помощ. Двама водещи сенатори са начело на комисия, която пое тази инициатива за помощ", каза още журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК