България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имперските амбиции на Путин настроили всички срещу Русия

Свободният свят трябва да отговори на руската агресия, смята журналистът Асен Агов

24.02.2022 | 08:03 Редактор: Тодор Петров

Журналистът Асен Агов коментира в "България сутрин" започналата руска военна операция в Украйна.

"Очевидно това е отдавна планирана операция. Данните на разузнаванията на нашите съюзници недвусмислено показваха, че се готви широкомащабна инвазия на Украйна. Русия постави условия за споразумения, които бяха абсолютно неизпълними, това беше известно на Русия. Това е прозорецът, докато още може да се извърши успешна инвазия - земята е замръзнала и тежките машини може да се движат по нея", обясни той.

Според Агов Русия е загубила всякакво доверие благодарение на действията на Кремъл и президента Путин. По думите му двете народни републики са независими и най-вероятно след референдум ще се присъединят към Руската федерация.

"Окупацията може да я наречем анексия, но е едно и също. Русия трябва да разбере, че действията на един агресивен режим винаги ще получат отговор от свободния свят. Арогантно бяха потъпкани всички споразумения, под които стоят подписите на Съветския съюз или Русия", подчерта Агов пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът е на мнение, че Кремъл е очаквал наложените санкции и не изглежда кой знае колко обезпокоен от тях. По думите му те не са достатъчни Русия да не продължава с агресията към Украйна.

"Може да посегнат и на Киев. Съпротивата на Украйна ще бъде ожесточена. Путин успя да настрои целия украински народ срещу руснаците. Всяка жертва, която ще падне в тази ожесточена съпротива, ще бъде мъченик на свободата и демокрацията", посочи Агов.

Убеден е, че всички сме застрашени от война в Европа. 

"Явно това е план на Путин от 2008 г. насам. Неговите имперски амбиции са ясни. Не може да има Руска империя без Украйна. Руският народ ще плати цената за тази авантюра на Кремъл", смята Асен Агов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК