България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябват правила за определяне на заплатите, 300 000 души получават минималната

Коментар за увеличението на доходите от Христина Христова и Юлиан Войнов

07.02.2022 | 09:26 Редактор: Елеонора Танева

Синдикатите настояват минималната работна заплата да стане 760 лв. В Бюджет 2022 е заложено увеличение от 650 на 710 лв. 

"Инфлацията бърза да изяде всички допълнителни суми, които човек получава. За 10 години тя е нараснала 10 пъти, но едва ли производителността на труда у нас се е увеличила също 10 пъти. Дебатът за минималната работна заплата е много голям и чувствителен. Той е многогодишен - от една страна между държавата и социалните партньори, от друга - между синдикати и работодатели. Синдикатите наблягат на социалните функции, работодателите - на икономическите. Добре е да бъде определена най-малка цена на труда", заяви бившият социален министър Христина Христова в студиото на "България сутрин". 

Тя уточни, че у нас около 300 000 служители са на минимална работна заплата. В държавната администрация те са най-малко, а най-много - в сферата на социалните услуги.

За правила при определяне на заплатите се обяви и финансистът Юлиан Войнов.

"В България няма методология, която да определя начина, по който се изчислява минималната работна заплата. Свикнали сме в началото на годината увеличението да е до 10%. Целият социален пакет, който Министерският съвет предлага, е синхронизиран с всички останали мерки. Не би следвало да се прави толкова голям скок от 15-20%. Това ще доведе до затормозяване на бизнеса и до увеличение на цените", коментира Войнов пред Bulgaria ON AIR.

Според него голямото увеличение на минималната работна заплата ще увеличи и инфлационните процеси.

"Вдигането по административен начин на заплащането се отразява на бизнеса. При повишаване на тока и материалите, допълнително увеличаване на разходите за труд ще затормози бизнеса. Може да видим и съкращаване на персонал в определени сфери", предупреди финансистът. 

България продължава да държи челната позиция в ЕС за най-ниска минимална работна заплата, стана ясно от думите на бившия социален министър. Най-висока е тя в Люксембург - 2 180 евро.

"Подготвя се европейска директива, според която минималната работна заплата да бъде 50% от средната, или за България тя би трябвало да бъде 762 лв. Възнагражденията могат да бъдат разделени по региони и по икономически дейности. Браншовите организации най-добре знаят каква е цената на труда и спецификата", подчерта Христова.

"В определени региони няма достатъчно работници. Българската икономика страда от все по-голям дефицит на работна ръка. Много региони изостават в своето развитие. Но едва ли бизнесът ще тръгне да се измества към такива места, ако се стигне до разделяне на минималната работна заплата по региони", предположи Юлиан Войнов. 

Гостите коментираха и темата за тавана на пенсиите.

"Това е голяма несправедливост в пенсионната ни система. Ощетени са високодоходни групи, които са изпълнявали високорисков и висококвалифициран труд", настоя Христина Христова. 

Финансистът Войнов пък определи Бюджет 2022 като един от най-добрите, които сме имали в България.  

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нидерландия
преди 2 години
Е как ще регулирате заплатите в частните фирми? Сигнализирай за неуместен коментар