Румен Христов: Бюджет 2022 е охолен, юни пак ще има "развързване на кесията"

"Не са се разбрали все още коалиционните партньори по отношение на политиките, които искат да предлагат", смята той

03.02.2022 | 20:45 Редактор: Жаклина Иванова

Проектът на правителството е за растеж: Какво ни очаква с Бюджет 2022?

"Бюджетът изглежда щедър, охолен, проинфлационен. Очевидно е, че се опитва да задоволи интересите и приоритетите на четирите формации, които са членове на това мнозинство", заяви Румен Христов от ГЕРБ-СДС в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че от ГЕРБ-СДС имат притеснения относно проектобюджета.

"Бюджетът е на мнозинството - то си го приема и то носи отговорността. Имаме различни възгледи по отношение на икономическото развитие на България. По-скоро бих отбелязал нещата, които ни притесняват. Тези повече от 8 млрд. заложени капиталови разходи са проинфлационни. От една страна, биха създали работни места и допълнителен доход на фирмите и гражданите, а от друга, това би било натиск на пазара", посочи лидерът на СДС пред Bulgaria ON AIR.

Христов изрази надежда да не бъде продължена старата практика в края на годината да бъдат раздавани средствата.

"Опасенията ми са свързани с това, че имаме критерии за изпълнение от Маастрихт във връзка с приемане в Еврозоната. Приемането на България е изключително важно, но трябва да бъдат изпълнените тези критерии - и по отношение на инфлация, и по отношение на ценовата стабилност и на бюджетния дефицит", заяви той.

А ако този бюджет бъде изпълнен, най-вероятно ще нарушим всички критерии, прогнозира гостът в студиото. Христов коментира и актуализацията на бюджета след няколко месеца

"С едно-единствено изключение, това е прецедент - да внасяме бюджета за годината в самата година. Не са се разбрали все още коалиционните партньори по отношение на политиките, които искат да предлагат", смята той.

По думите му юни ще има отново "развързване на кесията и допълнително раздаване на средства".

Относно това как да овладеем инфлацията, Христов подчерта: "Един от механизмите беше своевременно компенсиране на небитовите потребители. Говоря за 100% компенсация на болници, детски градини, молитвени домове. От друга срана - компенсация на бизнеса".

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК