Цацаров сигнализира за разминавания в бюджета, постъпил в КПКОНПИ и този в парламента

Той смята, че част от текстовете съдържат рискове за корупционни практики

03.02.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова

На второто си изслушване в рамките на седмица, Сотир Цацаров отговаря на въпроси на депутатите, свързани с бюджета на антикорупционната структура. В този, предложен от правителството за държавната хазна обаче, председателят на КПКОПНИ в оставка видя риск от корупционни практики. 

"Само в едно ведомство, в една дирекция се съсредоточава огромно количество пари от еврофондове. Вижда се, че и една и съща фигура управлява и в същото време контролира органите, които би следвало да ги контролират. Преформатирането на агенцията по вписванията, ликвидирането на статута на съдиите по вписвания – това е нещо, което ще се отрази на всеки български гражданин, тъй като касае нотариални актове, вписвания и всичко друго", заяви председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров.  

Тези текстове, внесени за обсъждане в Народното събрание обаче не са били във варианта на бюджет, предоставен за съгласуване в Антикорупционната комисия, твърди още Цацаров. 

Разделянето на КПКОНПИ на две според Цацаров няма да бъде успешно. Идеята предвижда един орган, разследващ корупция и втори, който да се занимава с конфликт на интереси и конфискация на незаконно придобитото имущество. 

"Моята прогноза е, че готовност затова в момента няма. Няма и капацитет за това. Министерството на правосъдието, това ръководство професионален капацитет за изготвяне на такъв законопроект не съществува", посочи Цацаров.  

Вчерашната дискусия в пленарна зала по оставката му Цацаров определи като "политическа заря". 

"Вчерашната дискусия изцяло опроверга решението ми. Аз отказвам да нося отговорност за неелектрификацията, за пристанище Варна, за дюни, за гори. Мога да я понеса долу-горе до 1 март. Тогава нека те покажат какво могат", допълни Цацаров.  

По-малко от месец преди официално да напусне поста си, Сотир Цацаров заяви, че не се срамува от нищо. В оставащото време пък ще внесе отчет на комисията за работата ѝ до момента. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК