Как оставката на Цацаров обедини всички депутати и кое после ги скара?

Дебатът бе пренасочен към въпроса как през годините държавата се е борила с корупцията

02.02.2022 | 18:38 Редактор: Здравко Черкезов

Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров като председател на Aнтикорупционната комисия. Всички народни представители гласуваха "за" Темата стана повод и за дълъг дебат. 

"Какъв е проблемът да дойде Цацаров да си каже какво е правил, да си каже мнението по някакви въпроси и да се продължи. Защото така освобождаваме – после все едно нищо не е било... Не ви отива. Когато става въпрос за нещо важно, сутринта се скрихте под килима – за решението за енергетиакта. Под килима е и Цацаров. Килимът много тесен се оказа", каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

От управляващата коалиция бяха категорични – оставката е личен акт и не подлежи на дебат. 

"Ако народните представители са искали да дебатират оставката на Цацаров, е трябвало да го инициират с 1/5 от Народното събрание", посочи Ива Митева от "Има такъв народ".

"Това предсрочно прекратяване на правомощията му като председател на КПКОМПИ е предизвестено още когато той беше избран", заяви депутатът от "БСП за България" Крум Зарков.

"Днес с този акт даваме край на един от най-ярките символи на завладяната държава, на модела "Ти си го избра", подчерта председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Четирите формации от управляващата коалиция отново обявиха, че ще търсят широка подкрепа за промени в Конституцията, главно в частта съдебна реформа.

"Хубаво е, че споменахте, че ще търсите широко мнозинство", отсече депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Дебатът от оставката на Сотир Цацаров беше насочен към въпроса как през годините държавата се е борила с корупцията.

"Първо, заявката за нулева толерантност към корупцията - струва ми се, че трябва да опресня паметта, да напомня онзи законопроект за това как е направено КПКОНПИ да функционира", изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"Уважаема госпожа Атанасова, пийте ги тези хапчета за опресняване на паметта. Говорим си за корупция, но някак си изпускате чекмеджето на Борисов и какво има в чекмеджето на Цацаров", отвърна депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. 

В крайна сметка след два часа обсъждане и удължаване на работното си време депутатите единодушно приеха оставката на Сотир Цацаров. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
От народа
преди 2 години
Ах ти мутро Тома Биков. Ти си мафиот. Ти не си никакъв човек. Ти заедно с Борисов и шефовете ви сте за затвора. *** такъв! Кой ощв ви държи. Значи мафията си вилнее още.... Но ще ви дойде времето. Ще ви се потърси сметка и на вас всички крадци и прочие. Така да бъде! Сигнализирай за неуместен коментар