Депутатите прекратиха предсрочно правомощията на Цацаров 

Той сам поиска да напусне поста шеф на КПКОНПИ, но считано от 1 март тази година

02.02.2022 | 15:40 Редактор: Здравко Черкезов
Депутатите прекратиха предсрочно правомощията на Цацаров 

След двучасови разисквания, със 197 гласа "за", без "против" и "въздържал се", депутатите прекратиха предсрочно правомощията на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров. 

Цацаров сам поиска да напусне поста, но считано от 1 март тази година.

Дебатът по оставката на Цацаров бе съпроводен от спорове между управляващи и опозиция за борбата с корупцията в България. ГЕРБ-СДС настояха, че трябва да се отдаде дължимото на председателя на КПКОНПИ, който е бил и главен прокурор. 

Според "БСП за България" оставката на Цацаров е била предизвестена още с избора му на поста. От "Продължаваме Промяната" коментираха, че оставката на Цацаров ще е добър повод и главният прокурор Иван Гешев да се оттегли от своя пост, информира БТА.

Цацаров обяви, че се оттегля по свое желание от КПКОНПИ в началото на януари. Ден след неговото решение бе съобщено, че Държавната агенция "Национална сигурност" е отнела достъпа му до класифицирана информация на ниво "Строго секретно". 

Пред депутатите от антикорупционната комисия преди седмица Цацаров коментира, че именно оставката му е станала повод ДАНС да отнеме допуска му, а не обратното. Той посочи, че са му дошли "малко в повече" политическите упражнения върху неговото име. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК