Промени в Конституцията: Христо Иванов каза за съдебната реформа и отговори остро на Цацаров

Много е важно това да стане преди избора на нов ВСС

28.01.2022 | 18:52 Редактор: Тодор Петров

Съдебната реформа отново е на фокус. Управляващата коалиция предложи създаването на временна комисия за промени в Конституцията, която да работи 6 месеца и да разгледа различните предложения. 

"Самият президент каза, че има проект, други политически формации казаха, че имат готовност, така че очаквам да има интересен дебат. Много е важно това да стане преди избора на нов ВСС", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Идеята за съдебна реформа отново стигна до личностни престрелки. Лидерът на ДБ отговори на Сотир Цацаров, който го посочи като мотив за оставката си пред депутатите вчера. 

"За абсолютно всички проблеми в държавата не сме го обвинявали. Господин Цацаров се е отдал на някаква публицистика и избирателна памет. Обвиняваме го за това, че в качеството му на главен прокурор стана лицето на един дълъг период на безвремие. Неколократно е чувал призиви за разследване на онези записи от "Яневагейт" или "Двете каки"- тогава и неговото име се споменаваше. Неслучайно тогава Главна прокуратура отказа да разследва съдържанието, за да не се разплете чорапът, защото там се споменаваше и премиерът Борисов, и главният прокурор Цацаров", отвърна Иванов.

Според експерти, съдебната реформа ще е предизвикателство пред управляващите в поне три направления. 

"Като се представи реформата в антикорупционния орган. Като се представи процедурата за търсене на главния прокурор и търсенето на отговорност на главния прокурор – тези 3 въпроса не търпят отлагане", посочи експертът по конституционно правосъдието доц. Наталия Киселова. 

Според предложението на "Демократична България", в комисията трябва да членуват 14 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. Обсъжданията на работната група ще бъдат публични.

От Министерството на правосъдието внесоха проектозакона за съдебната власт, който предвижда закриване на Специализираните съдилища.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК