Комисия ще обсъди отварянето на Конституцията, ключова ще бъде ролята на главния прокурор

Предложенията ще бъдат обсъдени с юристи, преди да влязат в пленарна зала

20.01.2022 | 21:39 Редактор: Ваня Кузманова

Парламентарна комисия ще разглежда промените в Конституцията, които се очаква да бъдат направени от настоящия парламент. Това обяви в предаването "Директно“ по Bulgaria ON AIR председателят на правната комисия в Народното събрание. Предложението идва на фона на призива на президента Румен Радев за дебат по темата. 

Новото отваряне на Конституцията ще стане с промени в съдебната власт.

"Всички очакваме да направим такива промени, с които да имаме ефективна и отговорна прокуратура. За отварянето на Конституцията трябва да има консенсус и дебат", заяви президентът Румен Радев. 

А дебатът ще се пренесе в Народното събрание. 

"Може би още следващата седмица ще бъде предложено в НС да се състави и създаде Комисия, която да събира тези предложения за Конституционни промени и да ги поставя на широко обществено обсъждане", заяви Милен Матеев – председател на Комисията по правни въпроси в НС

Ключовият въпрос, от който ще започне разглеждането на промените, е този за ролята на главния прокурор и фигурата, която ще го разследва. А първата стъпка към промени в съдебната власт вече е направена с поисканата оставка на Иван Гешев от парламентарната трибуна, смята държавният глава. 

Предложенията за конституционни промени ще бъдат обсъдени с юристи, преди да влязат в пленарната зала. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК