България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Киселова: Кирил Петков демонстрира политическо желание да се справим с корупцията

Не трябва да се бърза с реформата в правосъдието, заяви експертът по конституционно право

28.01.2022 | 09:54 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор Иван Гешев настоя Европейският съюз да засили контрола си над България. Той участва в заседанието на Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията и върховенството на правото. В Европарламента беше изслушан и премиерът Кирил Петков, който заяви, че България за първи път има политическо желание да се справи с проблемите с корупцията.

"Дейността на групата за наблюдение на демокрацията е политически инструмент. Мониторингът, който осъществява Европейската комисия, също е вид политически контрол. Противно на мнението на главния прокурор, много по-важно за нас е ние да подредим правилата, по които работим в сферата на правосъдието и борбата с корупцията", заяви експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в студиото на "България сутрин". 

Тя очерта като основен резултат от посещението заявката за политическа воля за реформа в правосъдието.

"С присъствието си Кирил Петков демонстрира за първи път политическо желание да се справим с корупцията и да осъществим очакваната съдебна реформа. Самият факт, че премиерът присъства на заседанието, показа уважение към нашите европейски партньори. При предишното редовно правителство Борисов коментираше, че това е много ниско ниво и няма смисъл от участието на политически представители", заяви доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея не трябва да се бърза с реформата в правосъдието, а всичко трябва да бъде добре премислено. 

"Заявката за реформа, с която бяха избрани новите управляващи, поне на пръв поглед показва сериозни намерения за промени. Реформата в антикорупционния орган, процедурата за търсене на отговорност на главния прокурор и закриването на Специализираната прокуратура са трите основни предизвикателства пред тях", уточни експертът по конституционно право.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК