Цацаров: Подадох оставка главно заради нападките и Христо Иванов, искам нормален живот

Не ми е била детската мечта да съм председател на КПКОНПИ, сподели той пред депутати

27.01.2022 | 17:45 Редактор: Здравко Черкезов

Над два часа продължи изслушването на Сотир Цацаров – първото, след като той депозира своята оставка и се оттегли като шеф на КПКОНПИ. 

Пред депутатите той посочи няколко мотива. Главният мотив са критиките и нападките, които той е получил през годините от определени лица, основно от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Не ми е била детската мечта да съм председател на КПКОНПИ, искам отново нормален живот", каза още Цацаров.

Оставката му е предшествана от отнетия му достъп до класифицирана информация. Според него зад решението на Кирил Петков стои сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков. За нея той е уведомил всички парламентарни групи, без тези на "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

"Оставката ми няма нищо общо с отнемането на допуска до класифицирана информация. Може би 15 дни, преди да обявя това си намерение, го заявих пред част от парламентарните групи - част от които в рамките на управляващата коалиция. След като уведомих президента за намеренията, си при мен дойдоха агенти на ДАНС. От въпросите, които ми зададоха, ми стана ясно, че всички факти са свързани с така наречения "ЦУМгейт", обясни шефът на КПКОНПИ.

Сотир Цацаров заяви, че не търси и не иска разговор с премиера. Според него първите червените линии на правителството е трябвало да бъдат високите цени и кризата с електроенергията, а не смяната му и тази на главния прокурор. 

Въпреки че като прокурор за в бъдеще Сотир Цацаров отново ще получи достъп до класифицирана информация, той заяви, че ще обжалва отнетия му допуск от ДАНС.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК