България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Казусът с Цацаров и какво ще спечелим от разделянето на КПКОНПИ?

Коментар на Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията и бившия шеф на ДКСИ Цвета Маркова

18.01.2022 | 09:00 Редактор: Тодор Петров

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров депозира оставката си в Народното събрание. Той обаче обжалва пред Държавната комисия по сигурност на информацията (ДКСИ) решението на ДАНС за спиране на достъпа му до класифицирана информация.

"Това е опит на Цацаров да се защити срещу промените, които новото правителство опитва да направи. Той просто изпреварва събитията по далновиден начин. До тази оставка се стигна бързо. Ефективността на комисията беше поставена под сериозен въпрос, ако това състояние беше запазено", коментира Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че е крайно време да спре поставянето на фокуса върху личността на ръководителите на институциите

"Явно има нещо сбъркано, за да се стига непрекъснато до дебат защо тази личност заема тази позиция. Каква е гаранцията, че личността на следващия председател няма да бъде в центъра на дебата? Не се е появил анализ, който да казва защо КПКОНПИ не е ефективна. Трябва да сме наясно къде са недостатъците ѝ. Не може през 2-3 години да разделяме и да събираме държавни органи", каза още Марков.

Бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова заяви пред Bulgaria ON AIR, че след обжалването на Цацаров индивидуалният административен акт няма да може да влезе в сила. Докато тече обжалването - няма отнемане на достъпа. 

Запитана дали е правилно разделянето на КПКОНПИ на два органа, Маркова отговори: Не виждам драма в това да се раздели дейността на КПКОНПИ. До 2018 г. бяха два органа, имаше две различни комисии. Комисията, ръководена от Филип Златанов, беше станала нарицателно за злоупотреба с власт. В тефтерче той си записваше кого да удари и затова беше подсъдим и осъден условно. 

Тя се съгласи с Димитър Марков, че не трябва да се фокусираме върху имената, а върху процедурите. И изрази безпокойството си от апетита, с който, по думите ѝ, законодателната и изпълнителната власт се нахвърлят върху съдебната.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК