Може да отстранят Цацаров преди 1 март, а той - да блокира решението за отнетия му достъп

Бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова с коментар за Bulgaria ON AIR

17.01.2022 | 13:39 Редактор: Тодор Петров

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров официално депозира оставката си в парламента. Намерението си той обяви миналата седмица, а ден по-късно стана ясно, че ДАНС му е отнела достъпа до класифицирана информация и води разследване срещу него.

Очаква се мотивите за оставката му да станат ясни, когато депутатите насрочат обсъждане ѝ в парламента. Цацаров трябва да представи и доклад за работата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Той e сезирал прокуратурата с искане за извършване на проверка за действията и твърденията на премиера Кирил Петков, които "навеждали на извод за извършено престъпление". Цацаров е обжалвал и отнетия му достъп до класифицирана информация пред Държавната комисия за сигурността на информацията. 

Експерти посочиха, че след тези действия решението на ДАНС може изобщо да не влезе в сила.

"Има вероятност Народното събрание да прецени, че той не е в състояние да изпълнява функциите си до 1 март и временно да го отстрани от длъжност, което не означава освобождаване. Докато тече обжалването, отнетият му достъп не би следвало да породи своето правно действия", обясни бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Не вярвам той толкова да се запъне. Това да не ни е Гешев. ;р Сигнализирай за неуместен коментар