Цацаров поиска прокуратурата да провери действията му и твърденията на премиера Петков

Той иска да освободи поста от 1 март

17.01.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Председателят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров официално депозира оставката си в парламента тази сутрин. Намерението си той обяви миналата седмица, а ден по-късно стана ясно, че ДАНС му е отнела достъпа до класифицирана информация и води разследване срещу него. Цацаров иска да освободи поста от 1 март.

В края на миналата седмица ДАНС отне достъпа на Цацаров до държавни тайни с мотива, че е извършено закононарушение. В позицията до медиите той твърди, че причината е случаят "ЦУМгейт" от 2017 година и че ще обжалва решението пред Държавната комисия по сигурността на информацията. 

"Този достъп би бил обжалван и по този начин ще се попречи на влизането в сила на този индивидуален административен акт, докато тече обжалването, отнемането не би следвало да породи своето правно действие", каза бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова.

Ако жалбата бъде приета - то тогава решението на ДАНС няма да влезе в сила. В обратния случай обаче, председателят на антикорупционния орган може да се обърне към Върховния административен съд, а липсата на достъп до секретни данни може да бъде повод Цацаров да си тръгне по-рано от антикорупционния орган. Решението е на депутатите. 

"Има вероятност НС да прецени, че той не е в състояние да изпълнява функциите си до 1 март и да го отстрани от длъжност временно, което не означава освобождаване или под някаква друга форма, доколкото му е отнето разрешението за достъп", допълни Цвета Марков.

Цацаров сезира и прокуратурата с искане за извършване на проверка на неговите действия на поста, но и на твърденията на премиера Кирил Петков в интервю. Решението за оставката идва на фона на заявките на новата власт за реформи в Антикорупционната комисия. 

"Той е предприел изпреварващ ход, за да не гледа преговорите, които водеха коалиционните партньори", заяви Биляна Гяурова от Института за правни инициативи.  

А реформата в КПКОНПИ може да се случи и в по-бързи срокове с приемането на бързи законови промени, казват експертите. 

"Стандартната процедура за обществено публично обсъждане е един месец. Тя ще бъде съкратена на две седмици, така че теоретично, ако имаме бърза процедура, е възможно в края на следващия месец да имаме закон“, допълни Гяурова.  

А за да бъде приета оставката на председателя на Антикорупционната комисия, тя трябва да мине първо в ресорната парламентарна комисия, а след това и в пленарната зала. Дотогава Сотир Цацаров ще продължи да изпълнява задълженията си.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК