Гешев и Петков се разминаха напълно в оценките си за съдебната система

Двамата бяха изслушани в Европейския парламент

27.01.2022 | 17:32 Редактор: Здравко Черкезов

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков се разминаха в оценките си за състоянието на съдебната система и работата на прокуратурата у нас. Двамата бяха изслушани днес в Европейския парламент.

Мониторингът върху върховенството на закона в България трябва да се засили. Това поиска главният прокурор, след като беше изслушан от мониторинговата група на Европейския парламент.

"Прокуратурата е изключително притеснена, че в последната година и нещо сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия върховенство на правото и правата на човека. Казах на евродепутатите, че не се чувствам горд като българин. Необходимо е по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона", заяви Гешев след заседанието.

По думите му, освен корупцията по високите етажи, в момента се възраждат забравени стари проблеми. 

"Вървим с бързи крачки към престъпността от началото на 90-те години и това българските граждани са го усетили", предупреди главният прокурор.

Според премиера Кирил Петков обаче, прокуратурата у нас не работи. За първи път в България се демонстрирало реално политическо желание за справяне с корупцията.

"Много бих се радвал да има максимално засилен мониторинг за върховенството на закона. Това е нашият приоритет. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре. В Плана за възстановяване и развитие главният прокурор вече няма да бъде само с Господ над главата му, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор. Няма да го има конфликта на интереси", каза министър-председателят.

Петков обяви, че 20 души са в основата на корупцията в България. А основните теми, обсъдени с евродепутатите, са били свързани с предстоящата съдебна реформа.

"Видяха вече при нас, че първият закон ще бъде свързан с КПКОНПИ, видяха готовността и желанието да направим промяна в съдебната система, да махнем Спецпрокуратурата... Няма как да излъжете евроинституциите с добри думи", категоричен бе премиерът.

"Прокуратурата има желание да участва в тази реформа, която не е започнала, естествено. Аз съм свидетел на всички реформи от 1994 г. - основното в тях е да вземеш определени позиции и да упражняваш контрол. Резултатите винаги са били трагични, винаги е била политическа целта, а не ефективност на българската съдебна власт", посочи главният прокурор. 

Общо 28 писмени въпроса отправиха членовете на ЕП към българските представители. В Брюксел заедно с премиера и главния прокурор бяха министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата - Атанас Атанасов.  

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК