Гешев: Защо да си подам оставката, някой има ли логичен отговор?!

Министър Иван Демерджиев поиска ВСС да образува дисциплинарно производство срещу главния прокурор

09.12.2021 | 18:44 Редактор: Тодор Петров

Сблъсък между правосъдния министър и главния прокурор. Министър Иван Демерджиев предложи дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. Обвинител номер едно контрира, че политизирането на темата е резултат от добрата работа на прокуратурата

"Ако Иван Гешев толкова иска да се занимава с политика, да си подаде оставката и да влезе в политическия процес", заяви Александър Симов от БСП.

Според самия главен прокурор, искат оставката му, тъй като се справя с работата. 

"Това, че български политици искат оставката на главния прокурор, означава, че българската прокуратура работи много добре. Притеснително щеше да бъде ако харесваха прокурорите. Ако ни харесваха, значи сме си объркали професията, това го обяснявам на всички колеги, ние не сме актьори. Винаги бих си задал и си задавам въпроса - защо да си подам оставката, някой има ли логичен отговор", коментира Гешев. 

А заради двукратния отказ на прокуратурата да предостави на Министерството на правосъдието информация за системата за случайно разпределение на дела и преписки в държавното обвинение, министър Демерджиев поиска от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. И разкритикува работата му. 

"За съжаление, за своето дълго просъществуване специализираните институции -прокуратура и съд, не успеха да убедят българските граждани в своята ефективност", посочи той. 

"Прокуратурата ще инициира искане до КС какво може прокуратурата да прави и какви са нейните правомощия", отвърна Гешев.

И обяви, че липсва координация между различните разследващи и правоохранителни институции. 

"Между институциите се води война, не по вина на прокуратурата, която прераства в лична вендета и репресии срещу роднини на магистрати", предупреди главният прокурор. 

По желание на главния прокурор Конституционният съд ще трябва да се произнесе докъде са правомощията на прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Гешев, вие трябва да се махнете от поста понеже помагате така на" Борисов и сие" да не могат да ги осъдят за нарушения, кражби срещу България. И ти си за затвора, Гешев. Сигнализирай за неуместен коментар