Гешев в Брюксел: Заличават постигнатия напредък, засилете мониторинга над България

Казах на евродепутатите, че не се чувствам горд като българин, сподели главният прокурор

27.01.2022 | 12:56 Редактор: Тодор Петров

Главният прокурор Иван Гешев говори в Европейския парламент по време на заседание на Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и основните права при Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той подчерта ангажимента на прокуратурата за укрепване на принципите на върховенството на правото в България. Пред европейските депутати Иван Гешев заяви готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към страната от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти. 

Гешев изтъкна, че отстояването на независимостта на съдебната власт е една от най-важните предпоставки за гарантиране върховенство на правото в България. 

"Прокуратурата е изключително притеснена, че в последната година и нещо сериозно се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по линия върховенство на правото и правата на човека. Казах на евродепутатите, че не се чувствам горд като българин. Необходимо е по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона", заяви Гешев след заседанието.

В рамките на дискусията Иван Гешев подчерта приноса на органите на специализираното правосъдие в противодействието на корупцията и борбата с организираната престъпност.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК