Депутат от ИТН: Цацаров се е самозабравил, а дворците и яхтите на политиците са факт

КПКОНПИ трябва да бори офшорките и подставени лица, смята Георги Георгиев

27.01.2022 | 20:27 Редактор: Здравко Черкезов

Едната половина на Сотир Цацаров говори като експерт, другата половина – като говорител на ГЕРБ. Така депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Георги Георгиев коментира пред "Денят ON AIR" изслушването на шефа на КПКОНПИ пред Комисията по превенция и противодействие на корупцията.

"Видях изключително компетентен и начетен човек, самозабравил се от годините във властта. Свикнал да не му задават неудобни въпроси. Видях един човек, който, независимо че искахме да проведем експертен разговор, през цялото време накланяше везните да бъде леко политизиран разговорът, и то в посока на ГЕРБ", посочи Георгиев.

Депутатът от ИТН обясни, че КПКОНПИ може да заработи по-добре, ако бъде разделена на две.

"Защото едното е установяване на самата корупция, другото - в резултат на това комисията да стартира производство по отнемане на въпросното незаконно прието имущество. Те са свързани, но могат да бъдат разделени", обясни Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Реформираната КПКОНПИ трябва да се бори приоритетно с офшорките и подставените лица, стана ясно от думите му.

"Наясно сме, че никой от нашите политици вече не придобива директно имущество, а с подставено лице, със заповед, с договори... Това е практиката. Когато решим този проблем, тогава ще се разбере незаконно придобитото имущество. Проблемът е ако не можем да го установим", изтъкна Георгиев.

По думите му политиката на управляващите е да се сменят старите с нови, защото "старите не вършат работа".

"Ние нямаме нито един осъден политик, на когото да има конфискувано незаконно имущество. Колите по улиците, яхтите по моретата, дворците по Лондон и Париж, именията по Гърцияте са факт", изброи депутатът от ИТН.

Според Георгиев, инструмент срещу корупцията не трябва да е само КПКОНПИ, а всички институции.

"Както и да я реформираме, ако не заработят всички институции, корупцията няма да се пребори. Тя е станала като норма на живот и когато е норма на живот – не може да бъде преборена. Когато алчността намалее у хората, тогава нещата ще потръгнат", завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК