България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Правосъдният министър: Ограничаваме главния прокурор, закриваме спецправосъдието и разделяме КПКОНПИ

В ЕК има 14 наказателни процедури срещу България, заяви Надежда Йорданова

21.12.2021 | 08:56 Редактор: Тодор Петров

Прокуратурата излезе с позиция, че служебното правителство целенасочено е обвързало Плана за възстановяване с функциите на ПРБ и фигурата на главния прокурор.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви в студиото на "България сутрин", че от прокуратурата за пореден път не са си написали домашното. 

"Целенасочено изкривяваха фактите. България в няколко доклада, изготвени от ЕК, получава червен картон, че имаме проблем с отчетността на главния прокурор и липсата на ефективен механизъм, в случаите, в които той нарушава закона. ЕК иска амбициозни мерки, които да гарантиран върховенство на закона", коментира правосъдният министър.

И подчерта, че в последната редакция на Плана страната ни предвижда сериозни мерки за справяне с тази ситуация. Ще се гарантира отчетност на главния прокурор, предвиден е механизъм за търсене на отговорност от него, както и допълнителни стъпки за съдебен контрол, когато прокуратурата отказва да образува предварителни производства.

"Решението е търсено в рамките на настоящата конституционна уредба, за да не може да се блокира цялостното изпълнение на Плана. Това не означава, че се отказваме от изменения в Конституцията", отбеляза министър Йорданова пред Bulgaria ON AIR.

Съдебната реформа е сред основните приоритети на новото правителство. Според правосъдния министър, в обществото има усещане за липсата на справедливост.

"Бях сред стотиците хиляди хора на площада през 2020 г. България има нужда от съдебна система, в която хората вярват, и която не дели хората на наши и ваши. Гледаме на въпроса като система от решения. Нашият фокус е върху това прокуратурата да работи добре и същевременно съдът да бъде независим", настоя Надежда Йорданова.

Като спешна мярка тя очерта промени в Антикорупционната комисия. Предвижда се КПКОНПИ да бъде разделена на две. Антикорупционна комисия, която да бъде по-силна и да може да разследва корупционни престъпления, а материалите да бъдат използвани в наказателно дело. Да имаме и комисия, която да се занимава с възстановяване на незаконно придобито имущество, прилагайки производство на високи европейски стандарти, обясни министърът.

Йорданова бе категорична, че специализираното правосъдие в България е несправедливо и трябва да бъде закрито. Данните от тяхната работа са меко казано необнадеждаващи, отбеляза правосъдният министър. И добави, че указанията не са да се създава прокуратура в Прокуратурата.

КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОМЕНИ

"Голям проблем на този модел е, че върху съдийската част от Висшия съдебен съвет преобладават хората, които не са избрани пряко от съдии. Международният стандарт е точно обратното. Изключително важен е достъпът до конституционно правосъдие - да има възможност повече субекти да сезират Конституционния съд. Съдилищата да могат да сезират КС, когато видят, че има противоконституционно законодателство", разясни гостът в студиото.

"Вярваме, че в НС има достатъчно народни представители, за които бъдещето на България е важно. Надявам се голяма част от тях да осъзнаят, че без тези реформи не можем да гарантираме бъдещето на децата ни и достойните старини на родителите ни", изтъкна министър Йорданова.

Съвсем скоро ще стане ясен съставът на нейния екип. Тя ще има съветници по въпроси като детското правосъдие и програмното бюджетиране в прокуратурата.

Встъпвайки в длъжност като министър, Надежда Йорданова е заварила 14 наказателни процедури срещу България. По две от тях сме на етап, при който ЕК е готова да започне процедура за имуществени санкции заради неизпълнени ангажименти.

След 4 г. тя очаква да имаме правосъдна система, в която обществото да има повече доверие и работещо електронно правосъдие.

Гледайте целия разговор в следващото видео:

 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
6
1 rate up comment rate down comment 0
П.К. инк
преди 2 години
В подкрепа на ИВАН ПЛОВДИВСКИ. Не е редно не само изказаното становище от теб. С тези дребни партийки , подадени "лидерски оставки", и с 5-6 процента електорална "подкрепа", това набързо събрано "мнозинство" НЕ Е ЛЕГИТИМНО ДА ИЗЛЪЧВА И ДА ОДОБРЯВА КАКВОТО И ДА Е ПРАВИТЕЛСТВО. НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ СУВЕРЕНА - БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СИ КАЗА ТЕЖКАТА ДУМА И ИЗХВЪРЛИ НА БУНИЩЕТО ВСИЧКИ тези продажни елементи. Сигнализирай за неуместен коментар
5
1 rate up comment rate down comment 0
П.К. инк
преди 2 години
На тази, изглежда и пари много под опашката, та се натяга смехотворно и с боязън...дано и се размине патакламата. Горката. Та тя не знае ли, че е най-проста пешка в цялата тази шумотевица и при първия гаф, /а, те вече са няколко/ ще бъде издухана? Сигнализирай за неуместен коментар
4
3 rate up comment rate down comment 1
Иван Пловдивски
преди 2 години
Мисля, че не е редно поритически партии с 5-6 процента електорална подкрепа да правят "съдебра реформа", изразяваща се не в надграждане на постигнатото, а в преследване на фиксидеята си за смяна на главния прокурор Иван Гешев с по-удобен за олигарсите и за тях. Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 1
АЗИ ТАЗИ СУТРИН СРАХ
преди 2 години
Ограничаваме главния прокурор, закриваме спецправосъдието и разделяме КПКОНПИ и пускаме червените крадливи олигарси на свобода, като правим сфирка и се извиняваме на Черепа и Цв Василев... Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Този защо толкова държи да прокурорства? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
бойко
преди 2 години
Paзградска торпила,шопите ги чака светло бъдеще.А дано! Сигнализирай за неуместен коментар