Прокуратурата защити Гешев и определи всички обвинения като несъстоятелни

Красимира Филипова подчерта, че вместо да се търсят решения, фокусът е върху главния прокурор

20.12.2021 | 13:05 Редактор: Теодора Патронова

Остро изявление на прокуратурата срещу служебното правителство. Причината са опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт с фигурата на главния прокурор.

Според държавното обвинение служебното правителство е вкарало главния прокурор в капан, след като е заложило съдебната реформа в Плана за развитие и устойчивост. На пресконференция, без право на въпроси, от прокуратурата изразиха становище, че обвързването на икономическите аспекти с дейността на прокуратурата е неправилно и цели да създаде негативно отношение към прокуратурата и шефа ѝ.

"Абсолютно несъстоятелни са внушенията за изключителната необходимост от реформи в прокуратурата и в частност за отчетността на главния прокурор", каза зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

Тя подчерта, че вместо да се търсят и намират решения на реални проблеми, фокусът на обществото се измества и се насочва върху главния прокурор.

"Въвеждането в Плана на мерки за съдебна реформа е по изричното настояване на служебното правителство, а не на ЕК. Твърди се, че България ще загуби милиарди евро заради липсата на средства за отчетност и отговорност на главния прокурор, както и че европейските институции изискват мерки в тази посока, за да одобрят националния План за възстановяване. Механизмът за възстановяване и устойчивост е основен стълб на Плана за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа на страните от ЕС заради кризата от Ковид-19. Средствата, които се отпускат са на базата на националните планове на държавите членки, които трябва да отговарят на приоритетите на ЕС", посочи Филипова.

Снимка: Прокуратура на Р България

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години