Гешев: В МВР няма случайно разпределение на делата

ГЕРБ не виждат проблем, че са отпускани пари за пътища, без да има строителни разрешителни

13.12.2021 | 19:40 Редактор: Ваня Кузманова

Войната между прокуратурата и МВР се пренесе и в Народното събрание. Главният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Бойко Рашков продължиха със словесните престрелки заради разкритията за оказван натиск върху прокурорите по разследването срещу футболния рефер Борислав Колев. Той е обвинен в прането на 53 млн. лв. от лот 5 на АМ "Хемус". 

"В МВР няма случайно разпределение на делата. В МВР началникът не би трябвало да се меси във вътрешното убеждение на разследващите. Но се оказва, че директорът на ГДБОП от вчерашния случай едва ли не ръководи производството. Той не би трябвало да има никакви правомощия", посочи главният прокурор. 

А целта на полицаите според Гешев е делото да бъде смачкано.  

"Не се иска да се разследва, иска се да се реши проблема на този обвиняем. Това е незаконно според българското законодателство", допълни Гешев.  

В същото време - разследването да бъде спряно и делото затворено. Вътрешният министър Бойко Рашков обвини главния прокурор.

"Имаме един път на разследване, който можеше да бъде кратък, но изведнъж се появи едно срутище, което се нарича градска прокуратура. Много е жалко, с голяма съжаление го казвам, отново изпълни една политическа поръчка", заяви Бойко Рашков. 

Бившият регионален министър Николай Нанков от ГЕРБ заяви, че тогава държавата е била добър стопанин и е обезпечила парите, давани на фирмите с банкови гаранции и застраховки. 

"Големи твърдения, внушения, усещания има за едни недобросъвестни практики. А държавата, усещайки че евентуално нещо не е наред, не е предявила, застраховките, гаранциите", посочи Нанков.  

Той разпозна в думите на Рашков кого визира с твърденията си, че скоро ще има обвинени политици. От ГЕРБ не виждат проблем, че пари за строителството на магистрали са отпускани без да има строителни разрешителни.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК