Прокуратурата разследва ГДБОП за натиск, МВР: Тупкат топката по схемата "Хемус"

Гешев настоя за гарантиране сигурността на българските магистрати, но Рашков има друг прочит

12.12.2021 | 18:50 Редактор: Здравко Черкезов

Срещу Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са образувани досъдебни производства във връзка с разпита на единствения задържан за изпирането на над 53 млн. лв. от Лот 5 на АМ "Хемус" Борислав Колев. Това съобщи директорът на ГДБОП гл. ком. Калин Стоянов.

По-рано през деня от прокуратурата отправиха обвинения към ГДБОП, че върху наблюдаващия прокурор е оказван натиск.

Борислав Колев от няколко дни е под домашен арест. След настояване на неговия адвокат обаче е организиран разпит в ГДБОП. Там се оказва, че той не иска да даде показания, но от ГДБОП уверяват в обратното прокуратурата, твърди обвинението. На разпита адвокатът на Колев започва преговори с прокурорите. 

"В замяна на обяснения на обвиняемия да не се протестира мярката, да се измени класификацията на деянието в по-лека такава, която би довела до освобождаването му от отговорност", заяви адв. Десислава Петрова. 

Прокуратурата видя във всичко това опит за натиск. 

"Категорично се противопоставяме на всеки опит за въздействие, внушение. Заявяваме, че ще предприемем всички законови мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати", подчерта заместникът на главния прокурор Даниела Машева. 

И ще сезира президента, министър-председателя и посолствата на различни държави. В това увери лично главният прокурор Иван Гешев. 

"Днес са те, утре ще са съдиите, вдругиден ще сте вие. Българските граждани и общество трябва да знаят, че ние ще работим само в техен интерес. Няма да воюваме с никого освен с престъпността. Всичко останало е за сметка на тези, които го правят", каза Гешев. 

Вътрешният министър обаче има друг поглед върху ситуацията. 

"Не мога да допусна, че един служител на МВР може да принуждава прокурорски орган, прокурор да извърши едно или друго. До момента ние не сме убедени, че нашата прокуратура с всичките си възможности оказва съдействие при разкриването на истината, относно строителството на АМ "Хемус", коментира Бойко Рашков.

И обвини прокуратурата, в частност главния прокурор Иван Гешев, в зависимост от бившия министър-председател Бойко Борисов. Затова и магистратите не можели да осъществяват своите функции. 

"Между бившия министър-председател до април т.г. и последните двама главни прокурори, включително сегашния Иван Гешев, е имало толкова тесни връзки, че от независима прокуратурата е станала прекалено зависима, така че тя да не може да осъществява своите функции", смята силовият министър. 

Рашков се усъмни и във възможностите на обвинението да доведе подобно разследване до успешен край.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Сериозни игрички си играят Сигнализирай за неуместен коментар