Радев за правосъдната система: Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени

Президентът поиска ясна консолидация по въпроса със Северна Македония

20.12.2021 | 12:40 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев заяви, че промените в системата на правосъдието трябва да бъдат извършени с отстояване на обществения интерес и да създадат такива условия, че корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт. 

Държавният глава направи това, след като от ЦИК бяха връчени удостоверенията за избора на Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент.

Нуждаем се и от конституционни, и от законови промени, убеден е президентът.

По отношение на позицията си спрямо новата изпълнителна власт, Румен Радев заяви, че ще остане критичен към правителството, когато то се отклонява от реализирането на цели в интерес на гражданите.

Като цел на предстоящия през първата половина на следващия месец Консултативен съвет за национална сигурност президентът определи постигането на национално становище, което да работи както за ускоряването на процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС, така и за зачитането на българския национален интерес и правата на българските граждани в югозападната ни съседка. 

"Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което политическите партии да имат ясна консолидация", добави Румен Радев. 

От ключова важност са и прекратяването на езика на омразата и създаването на предпоставки за по-голяма културна, инфраструктурна и икономическа свързаност между двете страни, смята той.

Президентът Радев коментира и темата за високите цени на електроенергията, като подчерта, че те представляват проблем в целия Европейски съюз. 

"Трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението и на домакинствата, и на небитовите потребители, но в рамките на закона", посочи той.

Като ключови въпроси, които очакват отговор в европейски план, Румен Радев определи анализа на съмненията за спекула на европейските енергийни борси и прозрачност на търговията с емисии. Президентът е на мнение, че наложеният мораториум у нас ще има временен ефект, чрез който ще се избегне натоварването на потребителите с цената на проблемите, натрупвани с години в енергийната система. 

Той обаче беше категоричен, че не трябва да се допуска мораториумът да създаде други непредвидени проблеми в системата.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Михаил Болотников
преди 2 години
Нуждаем се от Главен прокурор , който да чете правилно Конституцията , както го прави Гешев , а не поставен от чужбина , който си знае устава на БА... Сигнализирай за неуместен коментар