България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Много по-модерен ли е подходът на Кирил Петков към Северна Македония?

"Не е само до преговори, а до съответни резултати", посочи журналистът Любчо Нешков

20.12.2021 | 09:25 Редактор: Ваня Кузманова

Подходът на Кирил Петков към Република Северна Македония е много по-модерен от този на предишното правителство. Това заяви само преди дни президентът на РСМ Стево Пендаровски.

"По отношението на изказването на Стево Пендаровски, ще кажа две неща: Преди една година той твърдеше, че Бойко Борисов е европейски политик, а през месец май, когато стъпи в длъжност служебното правителство Пендаровски каза, че това е, което са очаквали", заяви журналистът Любчо Нешков в студиото на "България сутрин"

"България никога не е имала примитивен или агресивен подход към Република Северна Македония. Има едно повтарящо се послание по отношение на нашите политици", каза още той.  

От изказването му стана ясно, че резултатът спрямо Република Северна Македония няма да бъде по-различен от преди. 

Гостът подчерта, че българското правителство се базира на коалиционното споразумение и тук няма много място за анализи и коментари. От страна на България има ясно записани две неща: запазване на българската позиция спрямо РСМ и надграждане.

"Българското правителство и преди години е предлагало такива групи, но дано сега се получи някакъв резултат, защото не е само до преговори, а до съответни резултати", посочи Нешков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му РСМ поставя под въпрос самата си независимост, а Сърбия е страната, която дестабилизира региона, защото не признава границите си. 

Нешков заключи, че спорът между Гърция и Република Северна Македония няма нищо общо с този с България. Като казусът между България и Република Северна Македония не се е заформил през последните 5-6 месеца, а е от години. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК