България и РСМ - разговор на различни езици за членството в ЕС

Няма промяна в позицията на страната ни, категорични са управляващите

15.12.2021 | 19:39 Редактор: Елеонора Танева

Няма промяна в позицията на България за Република Северна Македония. Това стана ясно по време на заседанието на Народното събрание. Вчера се появи информация за завой в отношенията между двете държави и нов шестмесечен срок, след интервюто на министър-председателя Кирил Петков пред Financial Times.

Позицията на България спрямо членството на Република Северна Македония не е променяна – категорични са депутатите от повечето парламентарно представени партии.

"Не мисля, че трябва да променяме позицията си. Позицията на България е, че е в наш национален интерес Северна Македония да бъде част от европейското семейство заедно с нас. Разбира се при спазване на Договора за приятелството. Така че въпросът тук не е за промяна на позицията ни, въпросът е да се намери онзи подход с властите в Скопие, който да осигури и двете цели", заяви Христо Иванов от "Демократична България".

"Докато РСМ не изпълни ангажиментите си и исканията от българска страна, нова позиция не може да има. България не може да даде съгласие за старт на преговорите", категоричен беше Кристиан Вигенин от БСП.

От ГЕРБ подчертаха, че западната ни съседка не спазва ангажиментите по договора.

"В крайна сметка ангажиментите, които колегите от Северна Македония са поели са много ясни. Те трябва да изпълняват договора, а знаем, че не го правят от поне две години. Така че и аз чакам с интерес да чуя всъщност какво мисли да прави това правителство по тази тема, а не да четем по западната преса", коментира ексвъншният министър Екатерина Захариева. 

Темата коментира и президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел. Държавният глава заяви, че не очаква натиск от европейските лидери относно членството на Северна Македония.

"Ние срокове не даваме. Този процес не се води от срокове, а от резултати", подчерта Радев. 

А след появилата се информация, че ще има промяна в отношенията между София и Скопие и че премиерът Кирил Петков ще предложи нов шестмесечен срок, от македонското външно министерство реагираха, че това е твърде дълъг период.

"Шест месеца е твърде дълъг период в контекста, в който се намира регионът. Има много отворени въпроси. Трябва да седнем с Петков и да разговаряме какво означава този период. Такъв подход трябваше да има отдавна. Нямаше нужда целият регион да бъде държан като заложник", заяви министърът на външните работи на РС Македония Буяр Османи.

Той призова за по-сериозен натиск върху България с цел страната му да започне преговори за членство в ЕС възможно най-скоро. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК