Радев: Европейската интеграция на РСМ не се ръководи от срокове, а от резултати

"Инициативата "Източно партньорство" остава приоритет на българската външна политика", посочи президентът

15.12.2021 | 18:12 Редактор: Ваня Кузманова
Радев: Европейската интеграция на РСМ не се ръководи от срокове, а от резултати

Инициативата "Източно партньорство" остава приоритет на българската външна политика не само поради географската ни близост със страните от региона, с които ни свързват исторически и духовни връзки. Специално в Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и работим за разширяваме на културното и образователно сътрудничество с тях. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на шестата среща на върха на инициативата "Източно партньорство".

Румен Радев посочи, че днешната среща протича на фона на усложнена обстановка, както поради обявеното оттегляне от страна на Беларус от Източното партньорството през юни тази година, така и заради отправените обвинения към страната за нарушаване на човешките права и използване на миграционната криза.

"Има ескалация на напрежение около границата на Украйна. Конфликтът между Армения и Азербайджан взе човешки жертви и неговото разрешаване остава истинско предизвикателство. Но дори на този фон, Съветът ще приеме днес, надявам се, важна декларация, която да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството и подкрепа в редица важни области", коментира президентът.

Европейската интеграция на Република Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати, уточни Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

"Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички", изтъкна държавният глава.

Румен Радев подчерта, че страната ни ще продължи да отстоява не само зачитането на историческите факти и съхраняването на българското културно-историческо наследство в Република Северна Македония, но и спазването на правата на македонските българи, които следва да получат ясни конституционни гаранции в тази насока.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК