Шарл Мишел към Радев: Бизнесът трябва да бъде подпомогнат заради кризата с цени на тока

Президентът е подчертал, че редовното правителство ще работи в защита на бизнеса и потребителите

13.12.2021 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева
Шарл Мишел към Радев: Бизнесът трябва да бъде подпомогнат заради кризата с цени на тока

Малкият и средният бизнес трябва да бъдат подпомогнати ефективно на общоевропейско ниво заради кризата с високите цени на електричеството и природния газ. Ако не се предприемат мерки за защита, има риск за социалните системи на държавите членки и за единството на съюза. Това е казал президентът Румен Радев на видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

От прессекретариата на държавния глава уточниха, че  разговорът е бил по инициатива на Шарл Мишел в рамките на подготовката на редовното заседание на Европейския съвет. То ще се състои на 16 декември в Брюксел. 

Президентът е посочил, че от днес България има редовно правителство, което ще улесни провеждането на политики в защита на бизнеса и потребителите. Румен Радев е заявил, че програмата, която функционира от два месеца, предвижда директно подпомагане на бизнеса в размер на 55 евро за всеки мегаватчас използвана електроенергия.

Румен Радев е отбелязал, че ако има опити за спекула на пазарите на електрическа енергия и газ, трябва да се предприемат мерки за противодействието им на европейско ниво. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК