Защо заради казуса с РСМ губим възможността да търсим подкрепа от други държави в ЕС?

Коментар на Велизар Шаламанов и Любомир Кючуков в "Денят ON AIR"

10.12.2021 | 22:06 Редактор: Теодора Патронова

"Има такъв народ" издига Теодора Генчовска за външен министър, а ЕК ни дава отсрочка за изчистване на забележките в Плана за възстановяване. Какви са очакванията към външната политика на България от страна на новото правителство?

"Забележките на ЕК за нашия План за възстановяване са нормален процес на консултации. Тази възможност идва доста навреме, защото понеделник очакваме да има редовно парламентарно правителство, което наистина да може да внася истинските промени. Става въпрос за план за трансформация, което означава радикална промяна. Точно такова правителство би трябвало да може да направи трансформационни стъпки", коментира международният експерт Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Международният анализатор Любомир Кючуков обърна внимание, че изготвянето на Плана за възстановяване на всички страни е предвидено да стане чрез диалог между държавата, ЕК и накрая това приключва с приемане на Плана, в който участват и другите държави. Експертът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма нищо по-естествено от това да има бележки. 

"Тези две теми - енергетиката и върховенство на закона, са теми, по които има консенсус за решителни мерки, специално за върховенството на закона. Между тези две водещи теми е ядрото на този План, който е свързан със зелените политики и цифровата трансформация. Виждаме, че точно там структурата на новото правителство има сериозен акцент с вицепремиер по въпроси на околната среда, иновация и растеж и по ефективно управление и дигитална трансформация", заяви Шаламанов. 

Според него е наша отговорност, заедно със съседите ни, да намерим решение на проблема със Северна Македония, за да не създаваме излишни трудности в трудния процес по трансформация. 

"Това, че България се самоизолира по един конкретен въпрос и до голяма степен започна да придобива характеристиките, които в международните отношения се наричат "страна на единствения проблем", прави българската външна политика много по-малко влиятелна във всички други сфери. Ние просто губим възможността да търсим подкрепа от други държави в ЕС по други теми, които ни интересуват, защото ние категорично отказваме да комуникираме по темата Северна Македония", обясни Кючуков. 

Той добави, че преди да говорим за външния министър, трябва да говорим за начина, по който се прави българската външна политика. 

"Има две условия - външната политика отново да се прави във Външно министерство, тоест тя да стане професионална. Второ, дипломатическата служба да се преведе в съответствие със Закона за дипломатическата служба", поясни Кючуков и настоя, че министърът трябва да има политически опит в сферата на международните отношения. 

"Външният министър е просто един изпълнител на една политика, която е формирана на база на консенсус правителство и с мнозинство", изтъкна Шаламанов. И отбеляза, че в сърцевината на всяка външна политика е политиката за сигурност. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Стоян Трушков
преди 2 години
Уважаеми сънародници, преобладаващата част от нашето общество е за запазване на въпросното вето за приема на СРМ в Европейския съюз, което ми доставя вътрешно удовлетворение и гордост за моя народ. Но за да решим дали да запазим тази наша позиция или да променим нашето становище с друго подходящо неуронващо ни най-малко нашето достйнство като народ и демократична държава в ЕС, как бихме си отговорили на следните въпроси:1.Дали в съвременното настояще е допустимо и приемливо една призната кат ... Сигнализирай за неуместен коментар