Радев: РСМ да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС

Президентът обсъди с Франк-Валтер Щайнмайер присъединяването ни към Шенгенското пространство

02.12.2021 | 12:56 Редактор: Теодора Патронова
Радев: РСМ да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС

Президентът на България Румен Радев и президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер проведоха работна среща в Страсбург, на която бяха разменени мнения за средата на сигурност в съседни на ЕС региони и европейската перспектива на Република Северна Македония.

Българският държавен глава изрази очакването на страната ни за активен двустранен диалог на високо равнище с Република Северна Македония, в който да бъдат разрешени спорните въпроси в двустранните отношения. Румен Радев посочи, че югозападната ни съседка следва да покаже европейска зрялост и уважение към ценностите на ЕС.

По думите му трябва да се предприемат конкретни действия за преустановяване на езика на омразата към България в учебниците по история, държавните и научни институции, в публичните медии и особено за спазването на правата на своите граждани, които открито изразяват българската си идентичност. Според държавният глава трябва да спрат фалшификациите на българското културно-историческо наследство.     

Въпросът за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което страната ни е постигнала техническа готовност още през 2011 г., също бе поставен от президента Радев по време на срещата.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че Европейският съюз следва да бъде много по-активен в търсенето на мирно и устойчиво решение на кризите в съседните региони, които са причина и за увеличения миграционен натиск към Европа.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК