Коментар: Мораториум на тока е като мораториум на кренвиршите – недоразумение

Това е характерно за държави със социалистическо устройство, смята Никола Янков

19.12.2021 | 08:00 Редактор: Здравко Черкезов
Коментар: Мораториум на тока е като мораториум на кренвиршите – недоразумение

Мораториумът за цената на тока, приет и прегласуван от Народното събрание, изглежда "като едно голямо недоразумение". Въвежденето му поставя под въпрос влизането на България в еврозоната заради увеличение на бюджетния дефицит до 6% и дали въобще в страната има действаща пазарна икономика. Ограничението може да доведе и до истинска криза на енергийната система заради фалити на електроразпределителните дружества. Това коментира Никола Янков, управляващ съдружник в "Експат Капитал", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Мораториумът излезе от нищото, беше нещо като шега, представен изненадващо, без аргументи. В европейската практика такива мерки липсват като новаторски икономически подходи – това е характерно за държави със социалистическо устройство... Инфлация има не само в цената на тока, но и при кренвиршите, доматите, и хляба. Народното събрание може да наложи мораториум и на тези цени. Хората обичат кренвирши – нека направим кренвиршите евтини. Ако такъв ще е подходът и това ще е реакцията на всеки проблем, свързан с липса на пари в населението, да замразим цените... Това са неща от 80-те години на миналия век и невъзможни в законовата рамка на Европейския съюз."

Юридическата основа на подобно ограничаване на цените в цял сектор е спорна, тъй като Конституцията защитава свободата на стопанската инициатива, смята Янков.

"Не може да се ограничават частните фирми да ценообразуват дори и в регулираните сектори." 

"Потреблението и предлагането на ток в България е балансирано и в този смисъл няма криза на енергетиката в страната, а проблем в ценовите равнища", каза Янков. 

"Проблемът е социален и даже не е в цената, а в това, че част от българските граждани – най-бедните в ЕС – не могат да си позволят да плащат сметките за ток. В една нормална пазарна икономика социалните проблеми се решават със социални мерки."

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ами,
преди 2 години
те са доста вредни и пълни с *** кренвиршите....аз съм ЗА мораториум :Д Сигнализирай за неуместен коментар