ДБ: Мораториумът е единствената възможна мярка в момента, даваме си време

Прекалената централизация води до трудно решаване на проблемите по региони, заяви Зарко Марков

16.12.2021 | 21:39 Редактор: Теодора Патронова

Цената на тока, парното и водата остават замразени. Докога?

"Със сигурност едва ли е най-добрият инструмент в момента, но сигурно беше единственият възможен, имайки предвид, че правителството е само на няколко дни. В период сме на много тежка Ковид-криза, предстоят много тежки зимни месеци. Запазването на цените на тока, водата и на топлото насред зима ще ни помогне поне докато навлезем в управлението и да видим какво се случва с енергетиката, за да вземем адекватни мерки. Мисля, че това беше единствената мярка към настоящия момент", коментира народният представител от "Демократична България" Зарко Маринов в "Денят ON AIR".

Той подчерта, че това е временна мярка. 

"Не е популизъм, защото трябва да се решават конкретни въпроси сега. Ние просто нямахме време. Даваме си малко време и затова тази мярка ще важи само до 31 март. Аз мисля, че доста по-рано мораториумът ще падне", заяви Маринов пред Bulgaria ON AIR.

"Аз съм депутат от Смолян и след с голяма тревога това, което се случва там в момента. Виждам, че след голямото наводнение, ние имахме нещастието да попаднем в друго голямо бедствие - твърде силен снеговалеж. Тоест още докато не сме овладели щетите, ние трябваше да влезем в друго бедствие. Друг е въпросът, че страната ни въобще не е подготвена за такива ситуации", каза народният представител. 

Маринов обясни, че има 4 млн. лв .в междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Той поясни, че с тези пари могат да бъдат посрещнати най-спешните нужди - да се изградят подпорни стени, но щетите са за много милиони. 

"Прекалената централизация в България, която изгради Борисов през последните 12 години, води до трудно решаване на проблемите по региони", обърна внимание народният представител. 

Маринов изтъкна, че в Народното събрание ще се бори за децентрализация и деконцентрация. 

"Причината за наводненията в този случай не беше непочистени корита, защото и в Смолян, и в Златоград, където имаше най-много щети, речните корита са почистени. Причината е много вода", обясни той. 

Народният представител съобщи, че до края на мандата ще се опитат да въведат второ ниво на местно самоуправление. 

"Едно от нещата е да се дадат повече компетенции и правомощия на областните управители. Те да бъдат не просто представителни фигури, а да имат и властови и икономически ресурси. За възстановяване на непосредствените щети пари ще се намерят", посочи Маринов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК