Без ток и телефонни връзки: Битката с щетите продължава в десетки места в Смолянско

Най-сериозна остава обстановката в община Баните

16.12.2021 | 17:44 Редактор: Жаклина Иванова

Десетки места в Смолянско са без ток и телефонни връзки вече четвърти ден заради падналия сняг. По искане на областните управители на Смолян и Благоевград правителството предоставя минерална вода от държавния резерв за засегнатите от бедствията райони.

Над 4 милиона лева са щетите от бедствието в Смолянско. Толкова ще са необходими само за покриване на спешни неотложни нужди. За цялостното отстраняване на щетите ще са нужни десетки милиони, изчисляват от областната управа. Най-сериозна остава обстановката в община Баните, където все още има много населени места без ток.

"Днес допълнително са изпратени подкрепления - още 20 души екип от Пловдив. Надявам се, до края на деня в голяма част от местата, където няма електричество, да бъде възстановено", каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.

Кметът на община Баните призова за спешна среща между институциите, електроразпределителното дружество, мобилните оператори и горските стопанства, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще.

"В 21 век не е нормално подобно бедствие да причини липсата на захранване повече от три-четири дни в места, които се намират на територията на Европейския съюз. Считам, че трябва да се направи анализ на системата за превенция при бедствия в подобни ситуации, защото към момента, смея да твърдя, че имаме проблем със справянето с такива бедствия", изтъкна кметът на община Баните Павлин Белчев.

След последната снежна буря има много паднали дървета, които са откъснали електропроводи.

В община Смолян бедственото положение вече е отменено, над 50 населени места обаче все още са на тъмно.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК