България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Бюджетът е странен, ще видим истинския през лятото

Коментар на Лъчезар Богданов и Калоян Стайков в студиото на "България сутрин"

01.02.2022 | 09:20 Редактор: Ваня Кузманова

Това е бюджетът на растежа. С тези думите премиерът Кирил Петков представи решението на Министерския съвет, с което се одобрява Бюджет 2022. До 4,1% ще бъде дефицитът с Ковид мерките. 

"Самият финансов министър направи уговорката, че ще има голяма актуализация и че голяма част от новите политики ще се уточняват през юни, така че не би трябвало да очакваме много големи промени. Все повече виждаме индикатори, че тази криза е преодоляна и трябва да видим повече политики за след кризата", посочи икономистът от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов в студиото на "България сутрин".

"Това е странен бюджет. Няма година в страната, в която бюджетът да е бил двигател на растежа на икономиката. Тя винаги се движи основно от износ и инвестиции, през последните няколко години и от вътрешно търсене. Той много наподобява предните бюджети. Това е междинен бюджет до средата до годината и след това ще видим истинския бюджет до края на годината", заяви икономистът Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. 

Според него тази година и следващата приходите ще нараснат, защото има редица фактори, които оказват влияние. Тази година видяхме, че заложените приходи за цялата година бяха преизпълнени още през март месец, даде пример той.

"2021 година ни изненада. Сега само за януари имаме 19% ръст на данъчните приходи спрямо миналата година. България в следващите 6 години ще получи достъп до 40 млрд. лева средства от ЕС. Това е един огромен ресурс, който има значение коя година ще влезе, но той се бави", допълни Богданов.

"Не си вършим работата навреме, това е традиционна практика с усвояването на средствата от оперативните програми. Тази година трябва да усвоят средства, които се усвояват за две години. Бърза се, само и само да се случи нещо, но това не е най-ефективният начин", коментира Стайков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Лъчезар Богданов, България е с второто най-голямо финансиране спрямо икономиката, а се казва, че не стигат парите. Трябва да се направи бюджетен дефицит - има нещо в макроподхода, което не е оптимално и трябва да се промени, смята той. 

"Нито миналата, нито тази година имаме има някакъв проблем с наличието на средства. Справяме се изключително добре с приходите. Разходната част обаче винаги е проблем, защото се действа нецеленасочено", категоричен е Стайков.  

"Има доста положителни неща в бюджета генерално - запазването на архитектурата на данъчната система е добър подход, второто важно нещо е, че се продължават някои от реформите, които бяха важни", заяви Лъчезар Богданов. 

Стайков заключи, че приемането на еврото е резултат от цялостна политика и развитието на икономиката, но това е дълъг процес. Инфлационният критерий щял да бъде спирката на България за влизане в еврозоната. 

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК