Асен Василев: Не харчим значително повече, не взимаме голям дълг

"Поемаме дълг, за да инвестираме", обясни финансовият министър

31.01.2022 | 13:44 Редактор: Тодор Петров

На извънредно онлайн заседание правителството обсъди Бюджет 2022 и мерки, свързани с високата цена на тока за бизнеса. 

6 млрд. лв. повече са разходите от приходната част от бюджета от бюджета за 2022 г. - 4,1% дефицит. Над 57 млрд. лв. са предвидените приходи за тази година, а 63,2 млрд. лв. са разходите.

Правителството предвижда минималната заплата да стане 710 лева, а максималният осигурителен праг да се вдигне на 3400 лв. Финансовият министър Асен Василев обяви, че социалните параметри трябва да влязат в сила от 1 април. 

Работодателите го критикуват заради думите му, че от пазара на труда "трябва да бъдат извадени некомпетентните и некадърни работодатели". Той обаче заяви, че не дължи извинение за истината.

"Не мисля, че има война. Истината е, че това, което дълги години се е случвало, последните 15-20 години, е един постоянен танц, където синдикатите казват: Искаме по-висока минимална заплата, а работодателите казват: Ние не искаме, защото това ще доведе до безработица. Този танц видяхме докъде ни доведе", заяви министърът на финансите за БНР.

"Дългът, който поемаме, всъщност не е голям. Той е значително по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Поемаме дълг, за да инвестираме. Не харчим нещо значително повече от предишните години. Повече постъпления в хазната и БВП расте, което означава, че в номинално изражение харчовете ще бъдат по-големи", каза още Асен Василев.

Кого трябва да компенсира държавата заради високите цени на тока и газа?

Всички домакинства, но само и единствено тях - без бизнеса.
19%
Единствено бизнеса - няма пари за всички домакинства, а и е важно предприятията да работят.
9%
Само болниците, училищата, детските градини и общините.
16%
Не трябва да компенсира никого, а да намери начин да спре поскъпването на услугите.
56%
Общо 501 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Сатир
преди 2 години
Дългът, който поемаме, всъщност не е голям. Той е значително по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ще, ще , ще ама докога кокорчо. Не е ли крайно време да говорите - направихме това, добавихме принадена стойност. Стига сте приличали на обикновени лешояди. Сигнализирай за неуместен коментар